Fotledsstukning – Massage och Osteopati i Göteborg – JL Behandlingar

Vår fotled har ett flertal olika ligament som skyddar och stabiliserar de olika benen i förhållande till varandra för att undvika fotledsstukning. Vi har fler på utsidan, några på insidan och framsidan men ganska få på baksidan av ankeln. Vanligast är att vi skadar ligamenten på utsidan – närmare 85% av alla ligamentskador sker där. Vanligast av ligamentskadorna på utsidan sker på det anteriora/främre talofibular ligamentet. Det löper mellan vårt vadben (fibula) och det översta fotledsbenet (talus). Det ger oftast svullnad, rodnad och smärta precis framför din malleol (knölen på utsidan av vadbenet).

När foten vrids i en inversion/viker sig utåt vilket är vanligast eller i en eversion/viker sig inåt så sträcks ligamentet. Ibland blir det bara en lätt sträckning och då går smärtan oftast över ganska snabbt, men man känner sig oftast lite instabil på foten ett tag efteråt. Redan vid den här ”lätta” stukningen är det otroligt viktigt att rehabilitera då den största riskfaktorn för att stuka foten är att just tidigare stukningar. Vrider fotleden till ytterligare i det här sträckta läget så kan en ruptur uppstå, det innebär att delar av ligamentet går sönder. När det sker kommer kroppen reagera med en inflammation som gör att fotleden svullnar upp, blir varm, pulserar och smärtar ordentligt. Allt det här är bra för att det betyder att kroppen tar hand om skadan.

Fotledsstukning - Massage och Osteopati i Göteborg

Fotledsstukning – Massage och Osteopati i Göteborg

 

Fotledsstukning – Självhjälp

Problemet är oftast att det är svårt att ta sig runt med en fot som är stor som en vattenmelon och smärtar väldigt. En av de vanligaste strategierna vid akuta fotledsskador är den s.k P.R.I.C.E-metoden;

P: Protection/Skydda (Se till att ankeln inte utsätts för ytterligare våld).

R: Rest/Vila (Aktiv vila! Det betyder att du inte ska belasta fotleden men att du måste fortsätta att röra på den för att bibehålla cirkulationen).

I: Ice/Kyla (Kyla kommer att influera din perception av smärta vilket kan vara skönt).

C: Compression/Kompression (lägg ett HÅRT förband om fotleden under 15-20 min och byt sedan till ett lättare under 24 timmar).

E: Elevation/Högläge (Högläge tar hjälp av gravitationen för att öka återflödet från skadan vilket brukar reducera svullnaden och framförallt det upplevda trycket runt skadan).

Den här strategin är dock ifrågasatt då den motverkar den naturliga läkeprocessen.

Vad kan man göra när svullnaden har gått ner? I detta skede är det extremt viktigt med rehabilitering, då det är 70% risk att drabbas av en stukning till om man redan har fått en.

Fotledsstukning – Rehabilitering

Vad innebär då rehabilitering för en stukning? En av de viktigaste delarna att återvinna din kroppskännedom i området. När ditt ligament skadas så kommer något som kallas för proprioception/kroppskännedom att förvrängas. Det gör att du inte är lika medveten om hur din fot fungerar vilket gör det lätt att skada sig igen. Det första du behöver göra är alltså att få tillbaka kroppskännedomen i det skadade området och det gör du bäst genom balansövningar. Först kanske du bara står på ett ben med öppna ögon och håller i dig. Nästa dag kan du stå utan att hålla i dig och några dagar senare kanske du kan stå och blunda och så vidare.

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: