Huvudvärk från nacken – Massage och Osteopati i Göteborg – JL Behandlingar

Huvudvärk från nacken är en väldigt vanlig åkomma som vi kommer återkomma till i en uppsjö av inlägg här på bloggen. Vi har även behandlat ämnet spänningshuvudvärk. Idag kommer vi behandla huvudvärksformen ”cervikogen huvudvärk” som innebär huvudvärk refererat från strukturer i nacken. International Headache Society klassar cervikogen huvudvärk som en sekundär huvudvärk då huvudvärken är ett symptom från en dysfunktion i nackstrukturer och inte en ensam entitet. Olika studier uppskattar antalet drabbade till allt mellan 2,2-14% av alla som lider av huvudvärk.

Hur vet du om just din huvudvärk kommer från nacken? Här några enkla tester som man kan göra själv!
1. Gör det mer ont i huvudet när du rör på nacken?
2. Gör det mer ont i huvudet om du trycker på musklerna och strukturerna längst upp i nacken?
3. Är din huvudvärk ensidig?
4. Känns din huvudvärk spetsig och skarp?
Uppfyller du några eller alla av dessa så finns det en sannolikhet att du har nackrelaterad huvudvärk.

Varför smärtar det i huvudet?

Men hur kan nacken göra ont i huvudet?
Kroppen kommer ha nerver som uppfattar allt från värme, kyla, vibrationer eller olika intensitet av tryck, samt de som uppfattar stimuli som sedan hjärnan tolkar som smärta. När det kommer till nacken så kommer nerven som uppfattar känsel i ansiktet och upp i pannan in på samma ställe i ryggmärgen som nerverna som förser bakhuvudet och nacken med känse – detta kallas för konvergens. Det betyder alltså att när det kommer in väldigt mycket information till ryggmärgen så kan hjärnan ibland ”feltolka” exakt vart smärtan är och placerar den på ett annat ställe som t.ex när smärtan egentligen är i nacken så känner du den i ansiktet. När det kommer till nackrelaterad huvudvärk så gäller även detta nerven som förser och leder information från den stora axelmuskulaturen Trapezius och halsmusklerna Sternocleidomastoideus (de stora musklerna på sidan av halsen).

Huvudvärk från nacken - Massage och Osteopati i Göteborg

Huvudvärk från nacken – Massage och Osteopati i Göteborg

Självhjälp vid huvudvärk från nacken

Vad kan man göra då?
Det är alltid en bra idé att bli starkare och om du är orörlig att bli rörligare.
Muskler som är väldigt bra att få bättre styrka och kontroll över är de som ligger djupt på framsidan av halsen. Det är vanligt i nackrelaterad huvudvärk att dessa är svaga och inaktiva, nedan följer en video som kan hjälpa:
Nackövning för de djupa halsmusklerna

När det kommer till rörlighet så kan du sitta på en stol och sakta vrida huvudet från sida till sida, när du känner att det blir lättare kan du gå vidare till at tippa huvudet från sida till sida, när du känner att det blir lättare så kan du nicka framåt och bakåt tills det känns lättare. Ibland tar det 30-90 omgångar för att man ska känna någon skillnad. Det är viktigt att inte göra för snabbt eller för mycket då det kan irritera mer än det hjälper. Det viktiga att komma ihåg är: det inte är farligt att röra på huvudet och nacken även om det gör lite ont!

Det finns en del tecken som man måste hålla ögonen på när det kommer till huvudvärk och du bör uppsöka sjukvård för att bli undersökt om något av följande stämmer in på din huvudvärk:
1. En ny, plötslig huvudvärk du aldrig känt tidigare
2. Att din redan befintliga huvudvärk plötsligt blir mycket värre utan anledning
3. Att din huvudvärk uppkommit direkt efter ett trauma
4. Att din huvudvärk blir mycket värre vid nysningar, hostningar eller vid besök på toaletten
5. Att du upplever syn-, smak-, hörsel-, balans- och/eller känselförändringar i samband med din huvudvärk.

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: