Huvudvärk i tinningen – Massage och Osteopati i Göteborg – JL Behandlingar

Känner du av huvudvärk i tinningen när du tuggar? Känner du dig stel och svullen kring tinningen på morgonen? Varför är det så och vad kan du göra åt det?

Käkens anatomi

Området runt käkleden kantas av många muskler och andra strukturer samt själva käkleden. Det är en typ av gångjärnsled, vilket betyder att underkäken har en konvex ledyta och överkäken har en konkav ledyta. Den konvexa delen glider alltså över den konkava delen. Det kommer dessutom ske ytterligare en rörelse som tar formen av en glidning som sker framåt och bakåt för att lättare kunna öppna munnen.

Käkens muskler

Vi har flera muskler som ansvarar för att bita ihop, alltså vår tuggmuskler. De kommer t.ex vara musklerna du känner på sidan av käken som heter Masseter men även muskeln du har över hela tinningen som heter Temporalis. Det finns ytterligare två muskler inne i munnen som båda heter Pterygoideus. Den mediala (närmare mittlinjen av kroppen) stänger käken och den laterala (längre från mittlinjen) ansvarar för en del av öppningen av käke genom att dra den framåt. Resten av öppningen sker genom gravitation och en även del halsmuskler spelar in. Kring käkleden finns ett flertal nerver, blodkärl och lymfkärl som försörjer muskler, hud mm. Förutom det finns ett antal spottkörtlar.

Huvudvärk i tinningen - Massage och Osteopati i Göteborg

Huvudvärk i tinningen – Massage och Osteopati i Göteborg

Den största tuggmuskeln som vi har är Temporalis, den kommer fästa upp över hela sidan av kraniet. Den kommer sedan att fästa med en sena in i ett benutskott på underkäken som sitter framför käkleden som i sin tur ligger precis framför den yttre hörselgången.

Vad kan hända med senan?

Som i många andra muskel-senövergångar så kan det uppstå överbelasting som börjar som en inflammation. Detta kallas tendinit (ger svullnad, värme och ömhet) och kan sedan gå över till en degenerationsprocess, alltså en nedbrytning av vävnaden på grund av överbelastning (ger stelhet och smärta vid användning). Det kallas för en tendinos men vi kommer samla alla under namnet tendinopati (sjukdom i senan).

Självbehandling

Vad kan du då göra för att motverka huvudvärk i tinningen? Det uppkommer till följd av en överbelastning så det gäller att identifiera orsaken till problemet, så som överdrivet tuggummituggande, bitande på naglar och pennor eller bruxism, som vi skrivit tidigare om. En övning du kan testa själv, som är framtagen främst för senor i nedre extremitet så som hälsenan men kan appliceras även på andra senor, är denna:
1. Hitta en träslev eller trägaffel hemma (alternativt annat objekt du kan bita på).
2. Placera objektet mellan tänderna.
3. Bit ihop lätt UTAN SMÄRTA.
4. Fortsätt att bita under 45 sekunder.
5. Upprepa 5 gånger.
6. Gör detta så ofta du kan.
7. Målet är att smärtan ska minska, ökar den direkt efteråt eller håller i sig har du tagit i för mycket och måste minska kraften du använder. Hitta din nivå!

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: