Käkledssmärta – Massage i Göteborg

Märker du att det klickar i din käke när du gapar eller biter ihop och att det kan leda till käkledssmärta? Hoppar hela käken till? Kan det hugga till med lite smärta eller gör det ont hela tiden? Varför blir det så?

Käkledens anatomi

Området runt käkleden kantas av många muskler och andra strukturer samt själva käkleden. Det är en typ av gångjärnsled, det betyder att underkäken har en konvex ledyta och överkäken har en konkav ledyta. Den konvexa delen glider alltså över den konkava delen. Det kommer dessutom ske ytterligare en rörelse som tar formen av en glidning som sker framåt och bakåt för att lättare kunna öppna munnen i olika riktningar.

Käkens muskler

Vi har flera muskler som ansvarar för att bita ihop, alltså vår tuggmuskler. De kommer t.ex vara musklerna du känner på sidan av käken som heter Masseter men även muskeln du har över hela tinningen som heter Temporalis. Det finns ytterligare två muskler inne i munnen som båda heter Pterygoideus. Den mediala (närmare mittlinjen av kroppen) stänger käken och den laterala (längre från mittlinjen) ansvarar för en del av öppningen av käken genom att dra den framåt. Resten av öppningen sker genom gravitation och en del halsmuskler spelar in.

Käkledssmärta - Massage och Osteopati i Göteborg

Käkledssmärta – Massage och Osteopati i Göteborg

Käkledens anatomi fort…

Runt leden finns en kapsel som innesluter leden och dess vätska. Mellan ledytorna finns en disk som ska minska friktionen under glidningen. Denna disk kan placera sig fel och då uppstår ett klickande ljud eller låsning i leden. Varför gör det så då? Disken kommer att sitta fast på lite olika sätt. Den bakre delen av disken och dess infästningar kommer ha två olika funktioner. Den övre delen av det ligament som går mellan disken och den bakre ledytan kommer vara betydligt mer elastisk än den undre delen. Det är väldigt viktigt för att disken ska kunna följa leden i sin glidning framåt men samtidigt inte glida för långt fram. Den främre infästningen fäster in i den laterala Pterygoideus muskulaturen som drar disken framåt.

När det klickar i käkleden

När klicket uppstår beror det på att disken glider för långt fram och ledytorna slår emot varandra. Det kan antingen bero på att ligamenten baktill har blivit för utsträckta eller att muskeln framtill drar för mycket. Här finns det två olika tillstånd, antigen kan disken hoppa tillbaka när vi stänger eller så stannar den kvar framme. Om den stannar kvar framme så finns risken att lederna skaver mot varandra vilket kan skapa en ihållande smärta som förvärras när du försöker gapa eller bita ihop, ibland kan till och med leden ”låsa” sig så det blir svårt att öppna den.

Självhjälp vid käkledssmärta

Vad kan man göra då? En del verkar vara hållningsrelaterat – ju längre fram huvudet är (tänk gamnacke) ju svårare är det för leden att få arbeta på bästa sätt. En bra övning för att jobba med detta är som följande:
Nackövning för käkledsproblematik

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: