Käksmärta – Massage och Osteopati i Göteborg – JL Behandlingar

Märker du att du att biter ihop under dagen och får käksmärta? Har din partner påpekat att du kan gnissla tänder under natten? Har tandläkaren talat om för dig att dina tänder är ”slitna” på grund av att du skavt tänderna mot varandra? Varför biter man ihop och vad kan man göra för att bli av med det?

Käkens anatomi

Området runt käkleden kantas av många muskler och andra strukturer samt den faktiska leden. Det är en typ av gångjärnsled, det betyder att underkäken har en konvex ledyta och överkäken har en konkav ledyta. Den konvexa delen glider alltså över den konkava delen. Det kommer dessutom ske ytterligare en rörelse som tar formen av en glidning som sker framåt och bakåt för att lättare kunna öppna munnen i olika riktningar. Runt leden finns en kapsel som innesluter leden och dess vätska. Mellan ledytorna så finns en disk som ska minska friktionen under glidningen. Denna disk kan placera sig fel och då uppstår ett klickande ljud eller låsning i leden. Vi återkommer till den typen av problematik i ett annat inlägg.

Vi kommer ha flera muskler som ansvarar för att bita ihop, alltså vår tuggmuskler. De kommer t.ex vara musklerna du känner på sidan av käken som heter Masseter men även muskeln du har över hela tinningen som heter Temporalis. Det finns ytterligare två muskler inne i munnen som båda heter Pterygoideus. Den mediala (närmare mittlinjen av kroppen) stänger käken och den laterala (längre från mittlinjen) ansvarar för en del av öppningen av käken genom att dra den framåt. Resten av öppningen sker genom gravitation och en del halsmuskler spelar också in. Kring käkleden finns ett flertal nerver, blodkärl och lymfkärl som försörjer muskler, hud mm. Förutom det finns även ett antal spottkörtlar.

Käksmärta - Massage och Osteopati i Göteborg

Käksmärta – Massage och Osteopati i Göteborg

Bruxism – Massage i Göteborg

När det kommer till att bita ihop så finns det en skillnad mellan vaken bruxism (gnissling) och bruxism vid sömn.
Att gnissla tänderna när man är vaken verkar ha att göra med psykosociala faktorer så som stress, ångest eller depression. Sömnbruxism är dock mer komplicerat. Det verkar ha att göra med en central neurologisk process som naturligt uppstår vid sömn men som drabbas av överaktivitet. När vi sover så kommer vår kropp att sköta alla funktioner utan att vi behöver vara medvetna, för att kunna göra det så väcker hjärnan sig själv för att kolla av temperatur, andning mm. Ett sätt den använder är att tugga! Det sker under tiden vi inte spenderar i REM-sömn.
Alla tuggar på natten men de med bruxism tuggar mer och har oftare mer kontakt med sina tänder.

Självhjälp vid käksmärta

Det betyder alltså att god sömn är extremt viktigt! För att uppnå det här är det viktigt att söka hjälp. Det kan handla om att sätta upp strategier kring ditt sovande och processerna kring det, avslappning, reduktion av smärta mm.
Ibland kan det handla om att använda sig av bra andningsstrategier. En sådan är att placera sig själv avslappnat antingen sittande eller liggande. Sedan ska du:
1. Placer händerna längst ner på bröstkorgen.
2. Andas in långsamt genom näsan så att du känner att bröstkorgen vidgar sig i sidled samt från framsidan till baksidan. Viktigt är att inte andas in med axel- och halsmusklerna, så se till att axlarna inte åker upp. Andas in under 4 sekunder.
3. Håll handan i 4 sekunder
4. Andas ut genom munnen i 6 sekunder (använd magmusklerna)
5. Håll andan i 2 sekunder och börja sedan om från punkt 2.
Under perioden tills du får kontroll över din bruxism kan det vara en god idé att ta hjälp av din tandläkare för att ordna en bettskena.

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: