Ryggskott – Massage och Osteopati i Göteborg – JL Behandlingar

Böjt dig ner och inte kommit tillbaka upp igen på grund av ett ryggskott? Vaknat upp dagen efter trädgårdsarbete och inte kunnat röra dig? Första dagen på golfsäsongen avklarad men du kan nu inte röra dig? Akut lumbago eller ryggskott är ett samlingsnamn på akut uppkommen ryggsmärta främst i ländryggen. Vad är det, vad kan man göra åt det och kanske viktigast av allt – hur ser jag till att aldrig drabbas av det?

Ryggens anatomi

Akut ryggsmärta i ländryggen kan uppkomma av en myriad anledningar, ibland behöver det inte ens innebär att något är fel. I vår ländrygg har vi sammanlagt 5 stycken kotor (L1-L5) där L5 sedan ledar mot sacrum (kallat korsbenet på svenska) som sitter mellan våra höftben. För att dämpa och ge rörlighet finns diskar mellan våra kotor och när det yttre höljet av disken blir skadat eller överansträngt så kan det skapa smärta. Mellan dessa kotor sitter också leder som är inkapslade av ligament (s.k ledkapsel) och innehåller vätska. Både kapseln och vätskan kan bli inflammerade och skapa smärta. Kring våra kotor så har vi även en uppsjö av andra ligament för att stabilisera lederna och  dessa kan bli inflammerade på grund av överansträngning. Utanför våra ligament har vi en hel hop av muskler som ska stabilisera vår rygg i alla riktningar som är möjliga, även dessa kan bli överansträngda och orsaka smärta. Mellan vårt korsben och dess höftben ligger korsbensleden, eller SI-leden, som kan bli påverkad på samma vis som en led mellan ländryggskotorna.

Ryggskott - Massage och Osteopati i Göteborg

Ryggskott – Massage och Osteopati i Göteborg

Varför får man ryggskott?

Ett ryggskott beror alltså oftast på en överansträngning i någon av ovan nämnda strukturer. Smärtan speglar dock sällan det faktiska tillståndet utan tenderar oftast till att vara överdriven. Det innebär att i de flesta fallen så är det inte så illa som det känns. Det absolut viktigaste i det här läget är att etablera en förståelse för vad som är fel och om det är okej att röra sig, gör det så omgående som möjligt. I de allra flesta fallen är det inte bara okej att röra sig utan det är otroligt bra! Rörelse kommer att reducera smärtan genom att ge kroppen möjlighet att utvärdera det skakade området och då inser hjärnan oftast att det inte var så illa och smärtan minskar. Det kommer dessutom öka cirkulation vilket kommer understödja inflammationsprocessen som hjälper till med läkningen.

Vad kan man göra på egen hand?

Försök att hitta ställningar som avlastar din smärta, lägg gärna på värme eller kyla om det känns skönt. Se till att inte vara stilla under långa perioder utan rör på dig i största möjliga mån. Hitta rörelser som inte gör ont och gör dem så mycket som möjligt.

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: