Plantarfasciit – Massage i Göteborg

Har du eller någon du känner smärta under foten i form av plantarfasciit? Känns den värre direkt när du kliver upp på morgonen eller efter att du har varit stila under en längre period och ska bli aktiv igen? Smärtar det mer när du är barfota eller ska gå i trappor? Då är det möjligt att du har fått plantarfasciit! Vad är det? Varför får man det? Vad kan man göra åt det?

Fotens anatomi

Våra fötter bär upp hela vår kroppsvikt och inte nog med det är de även den första delen av vår kropp som absorberar kraften som kommer från marken och går uppåt. Det krävs att något dämpar och absorberar den här kraften så att den kan fördelas vidare jämnt genom kroppen. Där kommer vår plantar fascia in! Vad är då en fascia? Det är en förtätning av fibrös bindväv som liknar ett ligament. Plantar fascian kommer att sträcka sig från främre delen av vårt hälben under foten (där den så kallade ”hälsporren” uppkommer, vi återkommer till just hälsporre i ett annat inlägg) och sträcker sig fram mot tårna där den blandar sig med senan till musklerna som böjer tårna.

Till skillnad från vad man tidigare har trott så är plantar fasciit egentligen en plantar fascosis, men vad innebär det då? Det innebär en inflammation men som leder till en degeneration av vävnaden. Det betyder alltså att fascian har hamnat under så mycket stress att den inte hinner återhämta sig och bli starkare utan istället bryts ner och blir svagare. Den här processen kan ske vid olika ställen på fascian. Vanligt är att det ser vid infästning i hälbenet men det kan även uppstå mitt under foten, både på insidan och utsidan av ditt fotvalv.

PLANTARFASCIIT - MASSAGE I GÖTEBORG

PLANTARFASCIIT – MASSAGE I GÖTEBORG

Varför får man plantarfasciit?

Hur kan det här hända då? Vanligtvis handlar det om att belastningen av fascian har förändrats ganska snabbt, antingen genom att du nyligen börjat träna igen eller gått upp till en träningsnivå där du tidigare inte varit. Fascian påverkas också av en asymmetrisk belastning så som pronation eller supination, genom dåliga skor, för långa perioder ståendes samt att diabetiker verkar ha en högre prevalens för att utveckla plantar fasciosis.

Självhjälp vid plantarfasciit

Vad kan man göra? Först och främst måste den belastning som har överansträngt plantar fascian reduceras vilket betyder att du kanske ska skära ner på mängden och längden på dina löppass under tiden du rehabar. Det betyder inte att du inte kan springa men då är det viktigt att du gör det smärtfritt vilket i början kan innebära bara ett par steg som du sedan får jobba dig uppåt med. Förutom det så handlar det om att bygga upp motståndskraften och stabiliteten i plantar fascian igen. Det gör du bäst genom att följa klippet här nere:

Massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och manuell terapeut har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL Behandlingar!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en behandling och rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massageidrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka massage i Göteborg hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: