Triggerpunktsmassage i Göteborg – JL Behandlingar

I ett tidigare inlägg nämnde vi fenomenet ”triggerpunkter” och triggerpunktsmassage, nu tänkte vi viga lite tid åt att ta en djupare dykning i ämnet. Så vad är då en triggerpunkt? Varför får man det och vad kan man göra åt det om man har en?

Triggerpunktsmassage i Göteborg

Triggerpunkter är en del av en muskel som befinner sig i spasm. Till följd av detta så stryper fibrerna i muskeln sin egen syretillförsel och ett förändrat pH-värde uppstår. Det i sin tur leder till aktivering av nervfibrer i muskulaturen som kallas nociceptorer, det är de nervfibrerna som leder information till hjärnan som sedan kan tolkas som smärta. Dessa punkter skapar oftast en djup, irriterande, molande smärta som ibland är väldigt diffus och kan sprida sig över stora områden. Exempel är fallet om huvudvärk som genereras från nacken, så kallad cervikogen huvudvärk, och även möjligtvis andra former av huvudvärk. Ett annat är triggerpunkter i muskeln Gluteus Medius på höftens utsida som ger en djup smärta in mot höftleden. Käkledssmärta, sinusit (bihåleinflammation) och öronsmärta verkar även kunna vara orsakat av triggerpunkter.

Triggerpunktsmassage i Göteborg

Triggerpunktsmassage i Göteborg

Är triggerpunkter farligt? Nej, dina triggerpunkter är inget farligt. De verkar snarare bero på en överbelastning av muskelfibrerna i fråga. Det kan också vara den neurologiska struktur som förser fibrerna eller muskeln i sig.

Vad kan man göra då? Ska man trycka på dem? Det verkar finns olika ”lösningar” på triggerpunkter och en av dessa verkar vara att bibehålla ett tryck över smärtområdet tills smärtan avtar (s.k pressur). En annan kan vara att stoppa nålar i punkterna i form av Medicinsk Akupunktur eller Dry Needling.

Triggerpunktsfenomenet

Triggerpunkter är dessvärre ett fenomen eller ett syndrom vilket betyder att vi i nuläget inte vet tillräckligt mycket för att säga med klarhet exakt vad det är. Vi vet inte heller med säkerhet hur det uppstår eller vad som är mest effektivt att göra när du väl har dem.

Varför får man triggerpunkter?

Av egen klinisk erfarenhet och en hel del backning i forskning så här långt så verkar det handla om överbelastning. Det kan betyda att du har tränat en muskel antingen för hårt eller inte tränat tillräckligt. Inte tillräckligt tränade är det vi stöter på mest – klienter som utsätter sin kropp för en belastning i det vardagliga livet på jobbet eller hemma som deras kropp inte är anpassad efter. Det kan vara allt från monotona rörelser till statiska positioner som kroppen varken är tillräckligt stark eller uthållig för.

Lösningen är i många fall att stärka de muskler som just nu är överbelastade. Det så att de bättre kan handskas med den belastning vi lägger på dem. Har du svåra symptom så som huvudvärk eller strålande smärta som hämmar dig från att stärka den så kan det absolut vara en god idé att få hjälp att avlasta dessa under tiden du tränar och återhämtar dig.

Massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och manuell terapeut har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL Behandlingar!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en behandling och rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massageidrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka massage i Göteborg hos oss på JL!

Boka online

 

%d bloggare gillar detta: