Gravidmassage/havandemassage i Göteborg

Är gravidmassage fördelaktigt vid graviditet? Finns det några risker? Vad bör man tänka på?

Gravidmassage i Göteborg

Gravidmassage är en form av terapi där terapeuten använder sig av mjuka men fasta grepp för att uppnå avslappning. Bevisade effekter av massage är reducerade nivåer av kortisol vilket är ett av kroppens stresshormoner. En annan effekt är förhöjda nivåer av oxytocin vilket är ett hormon som reducerar smärta och signalerar välbehag.

En kropp som går igenom en graviditet kommer utsättas för påfrestning från den ökade vikten, stressen det medför att få ihop livet kring en graviditet och balanseringen av hormonerna under de olika faserna av graviditeten. Det uppstår då och då smärta relaterat till rygg, höfter mm. I det fallet kan det vara en ypperlig idé att söka hjälp hos oss för att reducera den onödiga stress smärtan innebär. En gravid- eller havandemassage hos oss innebär att du får en certifierad massör med minst två års ytterligare utbildning inom basmedicin och manuell medicin. Vad det innebär är att du får en terapeut som förstår kroppen och de faser den går igenom under en graviditet. Du har under behandlingen möjligheten till att sitta upp på en massagestol. Det eller ligga på en kudde som är specialanpassad för gravida. Vi använder oss av olika former av massage, stretch, mobilisering och triggerpunkter.

Gravidmassage i Göteborg

Gravidmassage i Göteborg

Du bör ha passerat vecka 8 i din graviditet och ha ett godkännande från din läkare att det är okej att få massage. Det finns i nuläget inga direkta kontraindikationer för massage vid graviditet, om det inte finns någon annan underliggande faktor. Din läkare kommer kunna informera dig om massage är lämpligt eller inte.

Massagens historia

Massage kan spåras tillbaka flera tusen år i mänsklighetens historia. Bland annat användes massage i forna egypten och kina så tidigt som 3000 f kr, alltså hela 5000 år sedan! Det är en oerhört gammal och välanvänd metod att lindra smärta och besvär som utvecklats under lång tid. Även i dagens Japan och Indien utvecklades olika typer av massage tidigt.

Ända sedan dess har massage förekommit i många kulturer. Hippokrates, som i Grekland för länge sedan lade grunden till det som skulle bli vår moderna medicin, ansåg att massage var av yttersta vikt för en läkare att kunna. Även i mellanöstern utvecklades massage under 1000-talet som ett behandlingssätt för läkare att använda på sina patienter, med syfte att mjuka upp stela områden och öka blodcirkulationen. Dessa arabiska skrifter lästes sedan flitigt i Europa under medeltiden. Allt detta ledde så småningom till grundandet av det som vi idag känner igen som massage eller terapeutisk massageterapi.

Dagens massageterapi grundades av svensken Per-Henrik Ling på 1800-talet, då han tagit med sig kunskap om massage från andra länder i Europa med hem till Sverige. Han var även en duktig fäktare, och olika sätt att positionera sig genomsyrade hans utveckling av massage. 1813 grundade han även en stor skola för massage och idrott, som senare skulle döpas om till GIH (Gymnastik och Idrottshögskolan). Idag används denna typ av massage, klassisk svensk massage, på många håll i världen och med goda resultat på allt från stela nackar till ömmande lår. Ett perfekt sätt att bli av med smärta och värk och samtidigt få en stunds avkopplande massage!

Boka Idrottsmassage

Massagetekniker

En massör använder sig av flertalet olika tekniker och sätt att massera på. Det finns otaliga former och sätt att arbeta på, vilket gör att en behandling ser olika ut för varje massör. De flesta som är utbildade här i Sverige har lärt sig så kallad Svensk klassisk massage. Denna typ av massage använder sig av ett antal vanliga tekniker:

 • Efflurage – strykningar som används för att sprida ut oljan jämnt över kroppen.
 • Petrissage – knådningar av muskeln för att mjuka upp. Dessa används ofta efter efflurage och är mer generella/avslappnande. Genomförs ofta i muskelns fiberriktning.
 • Friktioner – här arbetar massören tvärs emot muskelns fiberriktning med fingrar eller handloven, ofta i tvärfriktioner eller cirkulerande rörelser. Dessa skapar mer av en stretch i muskeln.
 • Tapotement – snabba, lätta och rytmiska slag med utsidan av handen som skapar djupare vibrationer i kroppen. Kallas ibland även för “hackning”.

Utöver dessa grundläggande grepp utvecklar massören själv ofta sin egen stil och sina personliga tekniker. Terapeuten jobbar mest med handlovar, armbågar, knogar och – i sparsam mängd – fingertoppar. Förutom rena massagetekniker används även pressur, oftast när det kommer till behandling av triggerpunkter. Massagen kan vara allt från väldigt lätt och ytlig (ofta kallad taktil massage) till mer djupgående massage, men detta beror helt på individ och/eller kroppstyp.

En muskels olika vävnadskvalitéer

 • Myofasciella triggerpunkter
  En myofasciell triggerpunkt hänvisar till ett tillstånd i muskelvävnaden som skapar refererad smärta i ett annat området. T.ex en triggerpunkt i axeln som ger refererad smärta till huvudet i form av huvudvärk. Det är inte fastslaget vad en triggerpunkt är och det finns ett antal olika teorier med varierande stöd. Bland dem är en kemisk förändring i muskelvävnaden, inflammation i nerver och förvrängd känsel i området några.
 • Kontraktur
  En kontraktur innebär en kronisk förkortning i muskulaturen. Denna kan uppstå när muskeln har varit inmobil under en längre period, t.ex vid gipsning eller spastisk neurologisk sjukdom.
 • Stram muskel
  En stram muskel innebär att den upplevs kortare när du försöker stretcha den.
 • Hypertonus
  När en muskel är hyperton så innebär det att den har et ökat motstånd mot tryck. Alltså när du känner på den så upplever du att den är hård eller spänd.
 • Reaktiv muskel
  En reaktiv muskel innebär att muskeln genomför en lättare spasm vid stretch eller när man trycker på den. Det är en reflexmässig anspänning som kan bero på många olika tillstånd.
 • Palpationsöm
  En palpationsöm muskel innebär att det känns smärtsamt att trycka på muskeln. Det kan bero på många olika faktorer men är inte alltid synonymt med skada.

Gravidmassage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och manuell terapeut har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL Behandlingar!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en behandling och rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massageidrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Läs vår blogg

Boka online

Välkommen!

%d bloggare gillar detta: