Smärta i baksida lår – Massage och Osteopati i Göteborg – JL Behandlingar

Har du eller känner du någon som har smärta i baksida lår? Är det en ilande, stickande och brännande smärta strax under skinkan? Gör det sig påmind när du sitter, ska öka takten vid gång eller löpning? Då har du kanske förvärvat en proximal hamstringstendinopati. Vad är det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

Lårets Anatomi

På den bakre, nedre delen av vårt bäcken har vi en ”knöl” som kallas Tuber Ischiadicum eller ”sittbensknölen”. På sittbensknölen har tre av fyra muskler som löper längs baksidan av våra lår sitt ursprung – de kallas för hamstringsgruppen och består av fyra individuella muskler. De löper sedan ner och fäster in på våra två underben – Tibia och Fibula – för att medverka när vi böjer knäleden samt sträcker ut höftleden. Vid hög belastning av musklerna kan senan som fäster in på sittbensknölen bli överbelastad. Sker det under en kortare period så uppstår en inflammation som oftast går över med lätt rörelse, vila från tung belastning och ibland lite antiinflammatorisk gel. Sker dock belastningen under en längre period så kan senan gå in i ett stadium av degeneration (nedbrytning) på grund av att belastningen överstiger möjligheten att återhämta sig, i det fallet så kommer en mer omfattande form av rehab behövas.

Smärta i baksida lår - Massage och Osteopati i Göteborg

Smärta i baksida lår – Massage och Osteopati i Göteborg

Självhjälp vid smärta i baksida lår

Vid en degenerativ process så behöver det stimuli som orsakat den reduceras, det kan innebära att du behöver förändra hur arbetsmiljön, miljön i ditt hem  eller din träning ser ut. Ofta känner man igen sig i vilka uppgifter som skapar mer smärta och vilka som känns bättre. När det kommer till rehabilitering av senor så behöver de en kontrollerad statisk eller mothållande belastning under en längre period. Det uppmanar cellerna i senan att utveckla sig och hantera mer belastning. Vid ett längre stimuli (ca 45 sekunder) av statiskt mothåll utan smärta sker en smärtdämpande effekt i området.

När det känns okej att utföra statiskt mothåll med relativt hög kraft kan man kombinera in att göra en övning där muskulaturen och senan långsamt får sträckas och hålla emot en kraft (s.k excentrisk belastning). Det kan till exempel vara i en leg curl maskin eller liggandes på rygg med de påverkade benet böjt och ett gummiband runt hälen som försöker dra ut benet rakt igen, håll emot hela vägen ut och ta sedan hjälp av armarna för att dra benet tillbaka till böjning i knäleden. Det kan vara en god idé att få hjälp med ett sådant program eller med annan avlastande behandling i området.

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: