Smärta ovanpå axeln – Massage och Osteopati i Göteborg – JL Behandlingar

Har du eller någon du känner smärta ovanpå axeln? Smärtar det när du lyfter armen ut åt sidan eller över huvudet, känns det stelt på morgonen och/eller förvärras/förbättras det av träning? Då kan du ha en Supraspinatus tendinopati. Vad är det, varför får man det och vad kan man göra åt det?

Supraspinatus anatomi

Suprspinatus är en muskel på axelns översida. Den löper i en fåra på ovansidan av skulderbladet som kallas superior scapular fossa. Den har sitt ursprung vid den högst belägna punkten på skulderbladet som man kan känna med fingrarna om man trycker bak på skulderbladet in mot ryggen. Den löper sedan vidare ut under ett “tak” av ben över axeln som kallas för Acromion, där det ligger en slemsäck mellan benet och muskeln. Supraspinatus fäster sedan in på toppen av överarmsbenet och ansvarar för att hjälpa till att lyfta armen rakt utåt.

Vid hög belastning av muskeln kan senan som fäster in på Humerus utsida bli överbelastad, sker det under en kortare period så uppstår en inflammation som oftast går över med lätt rörelse, vila från tung belastning och ibland lite antiinflammatorisk gel. Sker dock belastningen under en längre period så kan senan gå in i ett stadium av degeneration/nedbrytning på grund av att belastningen överstiger möjligheten att återhämta sig och i det fallet så kommer en mer omfattande form av rehab behövas. Blir senan så irriterad och inflammerad att även slemsäcken blir påverkad så kan det vara en del i det som senare kommer kallas ett inklämningssyndrom.

Smärta ovanpå axeln - Massage och Osteopati i Göteborg

Smärta ovanpå axeln – Massage och Osteopati i Göteborg

 

Varför får man smärta ovanpå axeln?

Vid en degenerativ process så behöver det stimuli som orsakat den reduceras, det kan innebära att du behöver förändra hur arbetsmiljön eller miljön i ditt hem ser ut. Ofta känner man igen sig i vilka uppgifter som skapar mer smärta och vilka som känns bättre.

När det kommer till rehabilitering av senor så behöver de en kontrollerad statisk eller mothållande belastning under en längre period. Det uppmanar cellerna i senan att utveckla sig och hantera mer belastning. Vid ett längre stimuli (ca 45 sekunder) av statiskt mothåll utan smärta sker en smärtdämpande effekt i området.

När det känns okej att utföra statiskt mothåll med relativt hög kraft kan man kombinera in att göra en övning där muskulaturen och senan långsamt får sträckas och hålla emot en kraft (s.k excentrisk belastning). Det kan till exempel vara med armen utsträckt utmed sidan av kroppen med en hantel eller vattenflaska i handen, handryggen kommer vara vänd upp mot taket. Med hjälp av den andra handen så lyfter du upp armen till 90 grader, sedan sänker du långsamt ner handen på egen hand så att musklerna får hålla emot och senan belastas kontrollerat. Det kan vara en god idé att få hjälp med ett sådant program eller med annan avlastande behandling i området.

Vi har tidigare skrivit om axelproblematik:

Axelsmärta – Artros i axeln 
Smärta i axelns muskel levator scapula 
Smärta i axelns muskel teres major
Smärta i axelns muskulatur subscapularis 
Smärta i axelmuskulaturen infraspinatus 
Smärta i axelns muskel teres minor 
Smärta i axelns muskel supraspinatus 
Smärta i axelns muskel deltoideus – Massage och behandling
Smärta på framsidan av axeln – Bicepstendinopati

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: