Tennisarmbåge – Massage i Göteborg

Har du eller någon du känner smärta på utsidan av armbågen i form av tennisarmbåge? Är det ömt att ta på, blir värre av aktivitet och känns det stelt efter vila? Då kan du mycket väl ha en tennisarmbåge, eller som det kallas medicinskt – lateral epicondylit. Vad är det, varför får man det och vad kan du göra åt det?

Armens anatomi

Våra armar består av 3 ben: ett överarmsben, som kallas Humerus, och två underarmsben som kallas Radius och Ulna. Med handflatan riktad framåt så är Radius det yttre underarmsbenet och Ulna det inre. Från Humerus så sträcker sig muskler på utsidan av underarmen och ner i handen där både rörelser i handleden och fingrar kontrolleras. Vid hög belastning av dessa muskler kan senan som fäster in på Humerus utsida bli överbelastad. Sker det under en kortare period så uppstår en inflammation som oftast går över med lätt rörelse, vila från tung belastning och ibland lite antiinflammatorisk gel. Sker belastningen däremot under en längre period så kan senan gå in i ett stadium av degeneration (nedbrytning) på grund av att belastningen överstiger möjligheten till återhämtning och reparation. I det fallet så kommer en mer omfattande form av rehabilitering behövas.

TENNISARMBÅGE - MASSAGE I GÖTEBORG

TENNISARMBÅGE – MASSAGE I GÖTEBORG

Självhjälp vid tennisarmbåge

Vid en degenerativ process så behöver det stimuli som orsakat den reduceras, det kan innebära att du behöver förändra hur arbetsmiljön eller miljön i ditt hem ser ut. Ofta känner man igen sig i vilka uppgifter som skapar mer smärta och vilka som känns bättre. När det kommer till rehabilitering av senor så behöver de en kontrollerad statisk, eller mothållande, belastning under en längre period. Det uppmanar cellerna i senan att utveckla sig och hantera mer belastning. Vid ett längre stimuli (ca 45 sekunder) av statiskt mothåll utan smärta sker en smärtdämpande effekt i området.

När det känns okej att utföra statiskt mothåll med relativt hög kraft kan man kombinera in att göra en övning där muskulaturen och senan långsamt får sträckas och hålla emot en kraft (s.k excentrisk belastning). Det kan till exempel vara med armen utsträckt åt sidan med en hantel eller vattenflaska i handen, handryggen vänd upp mot taket. Med hjälp av den andra handen så lyfter du upp handen så att den är så bakåtböjd den kan bli, sedan sänker du långsamt ner handen på egen hand så att musklerna får hålla emot och senan belastas kontrollerat. Det kan vara en god idé att få hjälp med ett sådant program eller med annan avlastande behandling i området.

Vi har tidigare skrivit om problematik i hand och armbåge:

Smärta i handen – Radialtunnelsyndrom 
Handsmärta – Artros i tumbasleden 
Smärta i armbågen – Golfarmbåge
Handsmärta – Karpaltunnelsyndrom
Musarm 
Handsmärta – Artros i handen  

Massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och manuell terapeut har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL Behandlingar!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en behandling och rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massageidrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka massage i Göteborg hos oss på JL!

Boka online

Välkommen!

%d bloggare gillar detta: