Presentkort på massage i Göteborg

Letar du efter en uppskattad födelsedagspresent eller kanske julklapp till nära och kära? Eller känner du för att ge dig själv en present för att ta hand om dig lite extra? Då kan vi erbjuda dig ett presentkort hos oss på valfri summa!

Massage i Göteborg

Massage är en behandlingsform som främst syftar till avspänning och välbefinnande, men är även vanligtvis associerat med en upplevelse av ökad rörlighet, ökad cirkulation och i vissa fall även minskad smärta. Massage kan ibland även vara kopplat till minskad ångest (1) och minskad smärta i ryggen, speciellt i övre ryggpartiet runt skuldror och axlar (2). En av teorierna kring anledningen att en bra massage kan vara så behaglig och välgörande handlar om så kallade C-taktila fibrer. Detta är en typ av nervfibrer som stimuleras av beröring och har kopplats till att stimulera just denna känsla av välbehag (3). Varför inte unna någon du känner med allt detta, hos oss hittar du presentkort för alla våra olika massagetjänster.

Köp online

C-taktila fibrer

En väl genomförd massage som applicerar lagom hårt tryck, inte stimulerar smärta och rör sig med ganska långsam hastighet kan stimulera dessa fibrer och därmed bidra till en positiv effekt (4). Detta i sin tur kan ha en påverkan på det autonoma nervsystemet som styr över vila och matsmältning, vilket gör att man ofta känner sig lite dåsig efteråt, då kroppen går in i ett läge av att reparera och “ta hand om” sig själv.

Massage kan vara bra för dig som har lite extra stress i livet, känner dig spänd och stel, har lite värk eller bara vill unna dig en skön, avslappnande stund! Om du däremot har lite mer komplexa problem som inte är utredda kan det vara bra att se över det mer noggrant innan – och då är det bättre att boka en annan typ av behandling som t. ex manuell terapi hos oss, osteopati, läkarvård eller naprapati.

PRESENTKORT PÅ MASSAGE I GÖTEBORG

PRESENTKORT PÅ MASSAGE I GÖTEBORG

Massagens historia

Massage kan spåras tillbaka flera tusen år i mänsklighetens historia. Bland annat användes massage i forna egypten och kina så tidigt som 3000 f kr, alltså hela 5000 år sedan! Det är en oerhört gammal och välanvänd metod att lindra smärta och besvär som utvecklats under lång tid. Även i dagens Japan och Indien utvecklades olika typer av massage tidigt.

Ända sedan dess har massage förekommit i många kulturer. Hippokrates, som i Grekland för länge sedan lade grunden till det som skulle bli vår moderna medicin, ansåg att massage var av yttersta vikt för en läkare att kunna. Även i mellanöstern utvecklades massage under 1000-talet som ett behandlingssätt för läkare att använda på sina patienter, med syfte att mjuka upp stela områden och öka blodcirkulationen. Dessa arabiska skrifter lästes sedan flitigt i Europa under medeltiden. Allt detta ledde så småningom till grundandet av det som vi idag känner igen som massage eller terapeutisk massageterapi.

Massage i Sverige

Dagens massageterapi grundades av svensken Per-Henrik Ling på 1800-talet, då han tagit med sig kunskap om massage från andra länder i Europa med hem till Sverige. Han var även en duktig fäktare, och olika sätt att positionera sig genomsyrade hans utveckling av massage. 1813 grundade han även en stor skola för massage och idrott, som senare skulle döpas om till GIH (Gymnastik och Idrottshögskolan). Idag används denna typ av massage, klassisk svensk massage, på många håll i världen och med goda resultat på allt från stela nackar till ömmande lår. Ett perfekt sätt att bli av med smärta och värk och samtidigt få en stunds avkopplande massage!

Köp online

Massagetekniker

En massör använder sig av flertalet olika tekniker och sätt att massera på. Det finns otaliga former och sätt att arbeta på, vilket gör att en behandling ser olika ut för varje massör. De flesta som är utbildade här i Sverige har lärt sig så kallad Svensk klassisk massage. Denna typ av massage använder sig av ett antal vanliga tekniker:

 • Efflurage – strykningar som används för att sprida ut oljan jämnt över kroppen.
 • Petrissage – knådningar av muskeln för att mjuka upp. Dessa används ofta efter efflurage och är mer generella/avslappnande. Genomförs ofta i muskelns fiberriktning.
 • Friktioner – här arbetar massören tvärs emot muskelns fiberriktning med fingrar eller handloven, ofta i tvärfriktioner eller cirkulerande rörelser. Dessa skapar mer av en stretch i muskeln.
 • Tapotement – snabba, lätta och rytmiska slag med utsidan av handen som skapar djupare vibrationer i kroppen. Kallas ibland även för “hackning”.

Massören

Utöver dessa grundläggande grepp utvecklar massören själv ofta sin egen stil och sina personliga tekniker. Terapeuten jobbar mest med handlovar, armbågar, knogar och – i sparsam mängd – fingertoppar. Förutom rena massagetekniker används även pressur, oftast när det kommer till behandling av triggerpunkter. Massagen kan vara allt från väldigt lätt och ytlig (ofta kallad taktil massage) till mer djupgående massage, men detta beror helt på individ och/eller kroppstyp.

En muskels olika vävnadskvalitéer

 • Myofasciella triggerpunkter
  En myofasciell triggerpunkt hänvisar till ett tillstånd i muskelvävnaden som skapar refererad smärta i ett annat området. T.ex en triggerpunkt i axeln som ger refererad smärta till huvudet i form av huvudvärk. Det är inte fastslaget vad en triggerpunkt är och det finns ett antal olika teorier med varierande stöd. Bland dem är en kemisk förändring i muskelvävnaden, inflammation i nerver och förvrängd känsel i området några.
 • Kontraktur
  En kontraktur innebär en kronisk förkortning i muskulaturen. Denna kan uppstå när muskeln har varit inmobil under en längre period, t.ex vid gipsning eller spastisk neurologisk sjukdom.
 • Stram muskel
  En stram muskel innebär att den upplevs kortare när du försöker stretcha den.

Ytterligare vävnadskvalitéer

 • Hypertonus
  När en muskel är hyperton så innebär det att den har et ökat motstånd mot tryck. Alltså när du känner på den så upplever du att den är hård eller spänd.
 • Reaktiv muskel
  En reaktiv muskel innebär att muskeln genomför en lättare spasm vid stretch eller när man trycker på den. Det är en reflexmässig anspänning som kan bero på många olika tillstånd.
 • Palpationsöm
  En palpationsöm muskel innebär att det känns smärtsamt att trycka på muskeln. Det kan bero på många olika faktorer men är inte alltid synonymt med skada.

 

Presentkort på massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och manuell terapeut har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen på behandling!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en behandling och rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Läs vår blogg

Köp online

Välkommen!

 

Referenser:

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28619295

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28157084

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25607755

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28282451

%d bloggare gillar detta: