Löparknä – Massage i Göteborg

Löparknä är en vanlig åkomma bland löpare men vad är det? – varför uppstår det? – vad kan man göra åt det? Löparknä är en överbelastning och irritationsåkomma av iliotibialband (IT-bandet) som löper på utsidan av knät.

IT-bandet löper från tre olika muskler i höften, Gluteus medius & maximus samt Tensor fascia lata. Musklerna urspringer från höftkammen och korsbenet, de ansvarar för en olika funktioner kring höftleden. IT-bandet följer utsidan av låret och kan kännas en bred sträng. Det fäster sedan in på den yttre delen av underbenets framsida. IT-bandet funktion är att bidra till stabilitet i knät. Det gör det genom anslutning till ett flertal olika muskel- och ligamentsstrukturer kring knät.

LÖPARKNÄ - MASSAGE I GÖTEBORG

LÖPARKNÄ – MASSAGE I GÖTEBORG

Vad är löparknä?

Tidigare har man trott att löparknä beror på en irritation av IT-bandet när det rör sig framåt och bakåt när knät sträcks och böjs. Främst sker irritationen precis där låret slutar och knät börjar på utsidan. Orsaken till smärtan är fortfarande inte helt kartlagd men det är troligt att den beror på en kompression av en fetkudde som ligger mellan IT-bandet och lårbenets utsida. Det ger oftast en smärta på utsidan av knät som ibland även sprider sig in under knät.

Varför får man löparknä?

Studier visar att träningsprogram som fokuserar på stryka kring knät och höften hjälper avsevärt för löparknä. Det skulle kunna indikera på att det saknas adekvat funktion kring just höft och knä vilket leder till att IT-bandet irriterar fettkudden.

Vad kan jag göra för löparknä?

Det mesta i forskningsväg pekar mot att en god funktion av muskler som stabiliserar knä och höft är en bra start. Det kan handla om så simpla övningar som balansträning på ett ben med alternerande rakt och böjt ben. Ibland kan det vara en bra idé att skära ner på den belastande aktiviteten som ger löparknä. Det betyder absolut inte att du till exempel ska sluta springa. Dock så kanske farten, längden eller underlaget behöver modulation. Alltså springa snabbare/långsammare, kortare eller på annat underlag under en period då du tränar upp höft och knä.

Ibland kan det vara värt att besöka någon som kan hjälpa dig identifiera att det verkligen är löparknä. Vi kan hjälpa dig med övningar och behandling riktat mot de områdena som orsakar ditt löparknä. Välkommen till oss på JL Behandlingar!

Massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och manuell terapeut har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL Behandlingar!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en behandling och rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massageidrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka massage i Göteborg hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: