Massage – Ska det verkligen göra ont?

Massage – Ska det verkligen göra ont? Vi har alla fått höra det – ju hårdare massagen är och ju ondare det gör, desto bättre är den och desto bättre resultat får vi av den. Men ger det verkligen så mycket bättre resultat? Ger det bättre resultat? Vad är den optimala massagen? Vi ska dyka lite djupare i ämnet för att reda ut några vanliga frågor vi som terapeuter ofta får höra. Vi har tidigare gått in lite på vad med massage det är som är så behagligt och varför det kan göra dig gott. Det kan du läsa mer om här och här. Idag ska vi ytterligare reda ut vad som skulle kunna hända när du får en massage som inte är väl anpassad efter dig som person.

”Gottont” eller avslappnande, vad är bäst?

Tanken med mer djupgående massage är, enligt många massörer, att den ska nå ner till djupare strukturer, såsom mindre ytliga muskler eller bindväv (1). Huruvida det faktiskt är så att muskler och bindväv påverkas mer av hårdare massage är oklart och forskning stödjer inte teorin till fullo. Musklerna styrs av nervimpulser – de reagerar inte spontant på olika hårt tryck i sig, utan kan reagera av de nervsignaler som stimuleras av olika typer av tryck (1). En vanlig tanke är just att massage ska göra ontannars har det inte “tagit”. Så behöver inte vara fallet – avslappnande massage kan ha minst lika goda effekter.

Vi ska ändå inte ignorera faktumet att mer djupgående massage kan vara väldigt behagligt, även om det ger en smärtsensation. Så länge det upplevs som positivt (kan ofta beskrivas som “gott-ont”) är det inget fel i sig och kan vara bra just i syftet att den som får massagen upplever det som positivt, vilket ger mer av en behaglighetskänsla än smärta. Vi ska däremot komma ihåg att triggerpunkter ofta kräver lite mer direkt behandling – och därför kan vara lite mer smärtsam. Fördelen är att denna smärta för det mesta går över väldigt snabbt och kan vara väldigt effektiv.

När det gör för ont…

Gör det däremot så ont att du som får behandlingen inte längre kan slappna av eller känner att det börjar bli på gränsen till eller blir jobbigt så är det ett tecken på att det är för mycket, som potentiellt kan vara negativt för nervsystemet. Risken med en för hård massage som bara gör ont är att det är för hårt tryck på mer ytligt belägna nerver som i värsta fall kan ta skada. Det finns fall då personer har fått problematik efter på tok får djupgående massage (1). Detta är mycket sällsynt, men en viktig aspekt att ta med sig in i behandlingsrummet och på bänken. Du som får massage ska uppleva behag och inget annat!

Med detta vill vi uppmuntra dig att aldrig vara rädd för att säga till din massör när hen tar i för hårt (eller för löst) – kom ihåg att vi är där för din skull och för att du ska njuta så maximalt som möjligt!

Massage i Göteborg - JL Behandlingar

Massage i Göteborg – JL Behandlingar

Massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och manuell terapeut har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL Behandlingar!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en behandling och rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massageidrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka massage i Göteborg hos oss på JL!

Boka online

 

  1. “Deep Tissue” Massage: How much pressure is too much?
%d bloggare gillar detta: