Smärta under foten – Hälsporre – Massage och Osteopati i Göteborg

Upplever du eller någon du känner smärta under foten, plantarfasciopati/plantarfasciit och hälsporre (specifikt mot hälen) där smärtan även är som värst på morgonen? Ta dig då gärna tid att läsa vidare!

Plantarfascian

Vi har tidigare skrivit lite om plantarfasciopati/plantarfasciit i ett inlägg. Här ska vi istället prata lite om hälsporre. Plantarfascian är en bindvävsstruktur på undersidan av foten som ger stabilitet mellan alla småben i foten, men även bidrar till “spänst” i foten vid varje steg vi tar. Om man skulle stå eller gå långa perioder med till exempel dåliga skor eller på ett ovant underlag riskerar man att skapa en inflammation i fascians fäste på hälbenet. Andra riskfaktorer är övervikt eller mycket hög fysisk aktivitet. I samtliga fall ökar belastningen på bindväven under foten och fortsätter man att belasta under en längre tid så riskerar man en inflammation. Går det tillräckligt långt kan det även bildas en liten benutväxt som kallas hälsporre på hälbenet, vilket kan leda till smärta och problem att gå smärtfritt.

Fotmassage i Göteborg

Fotmassage i Göteborg

Hälsporre

Hälsporren uppkommer när plantarfascian, genom konstant belastning, har ett ständigt drag i fästet på främre sidan av hälbenet. Fascian drar då sönder mikroskopiska benflisor från hälbenet och kroppen försöker då åtgärda detta genom att bygga mer benmassa runt det skadade området. Till slut har en bentillväxt – en så kallad osteofyt – skapats och man kan då uppleva det som kallas hälsporre.

Det går inte att behandla bort en hälsporre, utan det enda sättet är ett kirurgiskt ingrepp där man slipar bort delar av benpålagringen. Det är därför viktigt att man reagerar i tid om man känner smärta på undersida fot under längre perioder. Innan det hunnit bildas ny benmassa, alltså en hälsporre, kan man däremot behandla bort spänningarna och smärtan på undersidan av foten manuellt. Detta kan göras med fotmassage eller manuell terapi, något som vi på JL självklart hjälper dig med. Förutom manuell behandling så är det viktigt att under en period minimera den aktivitet som har gjort att problematiken har uppkommit samt att rehabilitera underbenet och foten för att klara av belastningen bättre. Att vidta åtgärder för att avlasta genom olika skoinlägg, hälkoppar och bra skor kan hjälpa. Att se till att det finns en god styrka i foten och vaden kan även avlasta plantarfascian och lindra symptomen.

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: