Huvudvärk i pannan – Massage i Göteborg – JL Behandlingar

Känner du av en molande huvudvärk i pannan? Kan du även känna huvudvärk i resten av ansiktet? Ibland även huvudvärk toppen av huvudet eller bakhuvudet? Då bör du läs vidare!

Sternocleidomastoideus (SCOM) är en muskel på framsidan och sidan av halsen. Den löper från bröstbenet och nyckelbenet och fäster in på det lilla benutskottet mastoideus bakom örat. SCOM ansvarar för att rotera huvudet samt att skjuta huvudet framåt i förhållande till nacken. Det är oftast i det här framskjutna läget som en större belastning än vad muskeln är anpassad för kan uppstå, ibland leder det till formationen av fenomenet triggerpunkter. Dessa kan referera smärta som känns som en tung, molande, värkande och tryckande huvudvärk i pannan, ovanför ögonbrynet och ibland ner på sidan av ansiktet. Huvudvärken kan även erfaras i tinningen, på toppen av huvudet eller över bakhuvudet.

Huvudvärk i pannan - Massage i Göteborg - JL Behandlingar

Huvudvärk i pannan – Massage i Göteborg – JL Behandlingar

Triggerpunktsmassage i Göteborg

Enligt vad forskningen visar idag verkar triggerpunkter vara en del av en muskel som befinner sig i spasm – till följd av detta så stryper fibrerna i muskeln sin egen syretillförsel och ett förändrat pH-värde uppstår. Det i sin tur leder till aktivering av nervfibrer i muskulaturen som kallas nociceptorer. Det är de nervfibrerna som leder information till hjärnan som sedan kan uppfattas som smärta. Dessa punkter skapar oftast en djup, irriterande, molande smärta. Ibland är den väldigt diffus och kan sprida sig över stora områden.

Är triggerpunkter farligt? Nej, dina triggerpunkter är inget farligt! De verkar snarare bero på en överbelastning av muskelfibrerna i fråga eller den neurologiska struktur som förser fibrerna eller muskeln i sig.

Vad kan man göra då? Ska man trycka på dem? Det verkar finns olika ”lösningar” på triggerpunkter och en av dessa kan vara att bibehålla ett tryck över smärtområdet tills smärtan avtar (s.k. pressur). En annan kan vara att sätta nålar i punkterna i form av Medicinsk Akupunktur eller Dry Needling.

Vad är en triggerpunkt?

Triggerpunkter är dessvärre ett fenomen eller ett syndrom vilket betyder att vi i nuläget inte vet tillräckligt mycket för att säga med klarhet exakt vad det är och inte heller hur de uppstår eller vad som är mest effektivt att göra när du väl har dem. Av egen klinisk erfarenhet och en hel del backning i forskning så här långt så verkar det handla om överbelastning. Det kan betyda att du har tränat en muskel antingen för hårt eller inte tränat tillräckligt. Inte tillräckligt tränade är det vi stöter på mest – personer som utsätter sin kropp för en belastning i det vardagliga livet, på jobbet eller hemma som deras kropp inte är anpassad efter.

Det kan vara allt från monotona rörelser till statiska positioner som kroppen varken är tillräckligt stark eller uthållig för att klara av. Lösningen är i många fall att stärka de muskler som just nu är överbelastade så att de bättre kan handskas med den belastning vi lägger på dem. Har du svåra symptom så som strålande smärta som hämmar dig från att stärka den så kan det absolut vara en god idé att få hjälp att avlasta dessa under tiden du tränar och återhämtar dig.

Massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och manuell terapeut har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en behandling och rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, idrottsmassage, gravidmassage och företagsmassage. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Är du student eller pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Boka massage i Göteborg hos oss på JL!

Läs mer

Boka tid

Välkommen!

%d bloggare gillar detta: