Smärta i käken – Massage och Osteopati i Göteborg – JL Behandlingar

Har du fått smärta i käken, som kanske till och med spridit sig upp över örat? Gör det ont när du rör på käken, gapar, tuggar eller pratar? Har du trott att du fått problem med tänderna, varit hos tandläkaren och det visat sig inte vara något problem? Då kan det vara en god idé att läsa vidare!

Anatomi och teorin kring triggerpunkter

Ibland kan vi få smärta i muskler som påminner väldigt mycket om andra besvär, i detta fallet liknande tand- eller käkledsproblem. Om det inte är besvär med dessa strukturer men du ändå har smärta, skulle det kunna bero på triggerpunkter i käkmuskulaturen. Den kraftigaste ansiktsmuskeln vi har heter Masseter och är den stora tuggmuskeln. Den löper precis framför örat från okbenet (kindbenet) och rakt ner för att fästa i käkbenets underkant. Om du själv känner precis framför käkbenets vinkel, vid örat, kan du hitta muskeln själv. Den ansvarar för att stänga munnen och är väldigt stark för att kunna klara av att bita igenom hårda saker och tugga mycket och länge. Ibland kan den bli överbelastad och leda till triggerpunkter i muskeln som kan referera smärta runt örat och ner över käken. Det kan även upplevas som en huvudvärk över ena ögonbrynet, såsom bilden nedan visar.

Smärta i käken - Massage i Göteborg - JL Behandlingar

Smärta i käken – Massage i Göteborg – JL Behandlingar

Varför du samlar på dig triggerpunkter i just detta område kan bero på olika anledningar. Ofta är det relaterat till stress och att du kanske biter ihop/gnisslar tänder på nätterna (bruxism, läs mer om det här). Det kan även bero på att du gjort något speciellt, t. ex fått ett slag mot käken som skapat spänningar och hindrat dig från att röra käken på ett optimalt vis. Ofta går just triggerpunkter att behandla! Men vad är det?

Förutom triggerpunkter…

Det finns såklart fler orsaker än just triggerpunkter som kan skapa smärta i käken. Exempelvis kan det bero på problematik med käkmusklernas senor, disken inuti käkleden (som kan skapa ett klickande ljud) eller att du kanske gnisslar tänder (även kallat bruxism). Vi har skrivit om dessa tillstånd tidigare, som du kan läsa genom att klicka på länkarna ovan.

Triggerpunktsmassage i Göteborg

Enligt vad forskningen visar idag verkar triggerpunkter vara en del av en muskel som befinner sig i spasm – till följd av detta så stryper fibrerna i muskeln sin egen syretillförsel och ett förändrat pH-värde uppstår. Det i sin tur leder till aktivering av nervfibrer i muskulaturen som kallas nociceptorer. Det är de nervfibrerna som leder information till hjärnan som sedan kan uppfattas som smärta. Dessa punkter skapar oftast en djup, irriterande, molande smärta. Ibland är den väldigt diffus och kan sprida sig över stora områden.

Är triggerpunkter farligt? Nej, dina triggerpunkter är inget farligt! De verkar snarare bero på en överbelastning av muskelfibrerna i fråga eller den neurologiska struktur som förser fibrerna eller muskeln i sig.

Vad kan man göra då? Ska man trycka på dem? Det verkar finns olika ”lösningar” på triggerpunkter och en av dessa kan vara att bibehålla ett tryck över smärtområdet tills smärtan avtar (s.k. pressur). En annan kan vara att sätta nålar i punkterna i form av Medicinsk Akupunktur eller Dry Needling.

Vad är en triggerpunkt?

Triggerpunkter är dessvärre ett fenomen eller ett syndrom vilket betyder att vi i nuläget inte vet tillräckligt mycket för att säga med klarhet exakt vad det är och inte heller hur de uppstår eller vad som är mest effektivt att göra när du väl har dem. Av egen klinisk erfarenhet och en hel del backning i forskning så här långt så verkar det handla om överbelastning. Det kan betyda att du har tränat en muskel antingen för hårt eller inte tränat tillräckligt. Inte tillräckligt tränade är det vi stöter på mest – personer som utsätter sin kropp för en belastning i det vardagliga livet, på jobbet eller hemma som deras kropp inte är anpassad efter.

Det kan vara allt från monotona rörelser till statiska positioner som kroppen varken är tillräckligt stark eller uthållig för att klara av. Lösningen är i många fall att stärka de muskler som just nu är överbelastade så att de bättre kan handskas med den belastning vi lägger på dem. Har du svåra symptom så som strålande smärta som hämmar dig från att stärka den så kan det absolut vara en god idé att få hjälp att avlasta dessa under tiden du tränar och återhämtar dig.

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Läs mer

Boka tid

Välkommen!

%d bloggare gillar detta: