Spänd nacke – Scalenierna – Massage och Osteopati i Göteborg

Har du någon gång undrat varför du känner att du har en spänd nacke, även fast du får massage eller på något annat sätt försöker mjuka upp nackmuskulaturen? Känns det ibland som att du har svårt att andas ut ordentligt och lätt fastnar i ytlig andning? Då ska du fortsätta läsa vidare här!

Att vi människor stressar en del i vardagen är ingen nyhet. Det är inte heller förvånande att en av våra större nackmuskler, trapezius, blir spänd och ömmar av att vi går och drar upp axlarna till följd av stressen. En annan muskelgrupp som ofta drabbas men inte många tänker på (eller kanske känner till) är scalenierna. De kan ge upphov till stelhet och ömhet vid sidan av nacken, “problem” att andas djupt och i lite mer extrema fall även strålande känningar och domningar ut i armarna.

Scalenii-gruppen

De tre musklerna i gruppen heter Scalenius anterior, intermedius och posterior och fäster på sidan av nacken, mellan våra två första revben och halskotorna. Musklerna är ganska små och jobbar dels med stabilisering av huvudet, men deras mycket viktiga huvudsakliga uppgift är att lyfta våra två översta revben. “Vad ska det vara bra för?” undrar du kanske då. Genom att de drar upp de översta revbenen så ökas nämligen även volymen i vår bröstkorg, och vi kan då ta djupare andetag vid inandning. Scalenierna är alltså accessoriska andningsmuskler som jobbar vid varje andetag du tar!

Stress, ytlig andning och spänd nacke - Scalenierna

Stress, ytlig andning och spänd nacke – Scalenierna

Varför får man problem med Sclaneii?

Problematik i dessa tre uppstår när vi, ofta till följd av stress, får en ytlig andning. Ett stort projekt på jobbet som gjort att man inte kunnat slappna av helt på ett par veckor kan mycket väl leda till väldigt spända scalenier. När vi andas ytligt är det alltså scalenierna som får dra en mycket tyngre last än de är vana vid, eftersom de även tar över en del av diafragmans jobb. När de blir spända så tenderar revben 1 och 2 att “fastna” i ett uppdraget läge, vilket gör att vi förutom smärta även får svårare att andas ut hela vägen och att det kan kännas tungt att ta djupa andetag.

Personer med extremt spända scalenier kan ibland även känna att det skjuter blixtar ut i armen. Mellan scalenierna löper nämligen en mycket ömtålig struktur, vårt brachial-plexa. Det är en nervfläta som går från nacken och vidare ut i armen, och spända scalenier riskerar att klämma på nerverna som i sin tur ger upphov till den “blixtrande” känslan.

Spända scalenier hjälper vi på JL dig med, och om du även tänker på att undvika den ytliga “stressandningen” i din vardag så kommer din nacke att fortsätta kännas mjuk och skön!

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: