Axelsmärta – Artros i axeln – Massage och Osteopati i Göteborg

Har du haft en successivt stegrande, djup och värkande axelsmärta ovanpå en av eller båda dina axlar? Är den värre på morgonen, blir bättre av lättare motion/rörelse och värre av mer intensiv aktivitet eller träning? Då kan det vara en god idé att fortsätta läsa!

AC-ledsartros

Ovanpå axeln, mellan nyckelbenet och ovansidan av skulderbladet (s.k acromion) ligger acromioclavikularis leden, även kallad AC-leden. En vanlig åkomma i denna led är artros, även kallat osteoartrit. Just denna lilla led är vanlig att få artros i, faktiskt mer vanlig än i den faktiska axelleden. Artros är degenerativa förändringar som oftast drabbar människor över 45 års ålder. Det är en sjukdom där ledbrosket bryts ner snabbare än vad det byggs upp. Vid en viss grad nedbrytning samt med influenser från yttre och inre faktorer så kan det upplevas som smärtsamt.

Axelsmärta - Massage i Göteborg

Axelsmärta – Massage i Göteborg

Symptom på artros i AC-leden

Artros kännetecknas av morgonstelhet som ofta följs av smärta och svullnad. Anledningen till det är att under natten ökar den inflammatoriska processen. Vid rörelse förbättras tillståndet då cirkulationen ökar och svullnaden går ner. I ett senare skede så kan musklerna tappa styrka och det kan göra att det blir svårare att till exempel lyfta saker, samt röra på eller ligga på armen. Med tiden kan kroppen bygga på området kring leden med ben för att förhindra ytterligare nedbrytning vilket kan göra att leden kan upplevas som större och lite knotig. Det är alltid bra att få en röntgen på leden, för att vara säker på att det inte är något annat som orsakar smärtan i axelområdet. När du har AC-ledsartros känns det oftast som att smärtan sitter på ovansidan och framsidan av axeln. Runt axeln finns många strukturer och det gör att flera olika saker kan vara smärtsamma. Om du till exempel har ont precis under eller på baksidan av axeln kan det bero på andra saker än just artros.

Självhjälp för AC-ledsartros

Vad kan man då göra för att reducera symptomen? Det viktigaste i artrosproblematik är att stimulera kroppen till att producera ledvätska i påverkad led för att bibehålla så god funktion som möjligt. Därmed kommer även en del smärtreducering vara möjlig. Lagom mängd rörelse och träning är positivt då det reducerar svullnad, ökar cirkulation samt påverkar smärtan på ett positivt sätt. Förutom träning så kan värme upplevas som skönt. Vi på JL Behandlingar i Göteborg hjälper dig gärna med att avlasta leden och instruera dig hur du kan förhålla dig i vardagen för att reducera smärtan. Det kan handla om allt från övningar anpassade efter dig eller åtgärder du kan göra för att underlätta de dagliga rutinerna. Det finns mycket du kan göra på egen hand för att förbättra ditt tillstånd!

Vi har tidigare skrivit om axelproblematik:

Smärta i axelns muskel deltoideus
Smärta i axelns muskel levator scapula 
Smärta i axelns muskel teres major
Smärta i axelns muskulatur subscapularis 
Smärta i axelmuskulaturen infraspinatus 
Smärta i axelns muskel teres minor 
Smärta i axelns muskel supraspinatus 
Smärta I Axel/Supraspinatus Tendinopati 
Smärta på framsidan av axeln – Bicepstendinopati

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: