Piriformis – Smärta i sätet – Massage och Osteopati i Göteborg

Har du eller någon du känner en smärta i sätet kring området av muskeln piriformis? Uppstår det ibland en domnande, molande och värkande känsla längs sätet och ner i baksidan av låret? Då kan det vara en bra idé att läs vidare!

Piriformis – En muskel i sätet

Piriformis är en liten muskel som har sitt ursprung på vårt korsben, alltså benet mellan höftbenen. Från korsbenets nedre kant så löper piriformis vidare för att fästa in ganska högt upp på lårbenet som går att se på bilden nedan. Muskelns funktion är att rotera vårt ben utåt när höften är rakt. Böjer vi däremot höften (eller lyfter upp benet) i mer än 90 grader så roterar piriformis istället benet inåt. Den vanligaste funktionen är dock utåtrotationen. Det är vanligt att förknippa piriformis med det som i folkmun kallas ischias. Ischias och piriformis är dock inte synonymt.

Ischias?

Ischias är kroppens största nerv, den löper från ländryggen och hela vägen ner i våra fötter. På sin väg ner genom sätet och baksida lår så passerar ischiasnerven muskeln piriformis. Hos vissa individer så går till och med delar av ischiasnerven genom piriformis. Vid inklämning av nerven så kan domningar, stickningar och strålningar uppstå som går hela vägen ner i fötterna. Det kallas för ett prirformissyndrom. Det kan uppstå när muskulaturen genomgår en överbelastning där fenomenet triggerpunkter har bildats. Vad är då en triggerpunkt?

 

Piriformis - Smärta i sätet - Massage i Göteborg

Piriformis – Smärta i sätet – Massage i Göteborg

Vad är en triggerpunkt?

Triggerpunkter är dessvärre ett fenomen eller ett syndrom som vi i nuläget inte vet tillräckligt mycket om för att säga med klarhet exakt vad det är och inte heller hur de uppstår eller vad som är mest effektivt att göra när du väl har dem. Av egen klinisk erfarenhet och en hel del backning i forskning så här långt så verkar det handla om överbelastning. Det kan betyda att du har tränat en muskel antingen för hårt eller inte tränat tillräckligt. Inte tillräckligt tränade är det vi stöter på mest. Personer som utsätter sin kropp för en belastning i det vardagliga livet, på jobbet eller hemma som deras kropp inte är anpassad efter.

Det kan vara allt från monotona rörelser till statiska positioner som kroppen varken är tillräckligt stark eller uthållig för att klara av. Lösningen är i många fall att stärka de muskler som just nu är överbelastade så att de bättre kan handskas med den belastning vi lägger på dem. Har du svåra symptom så som strålande smärta som hämmar dig från att stärka den så kan det absolut vara en god idé att få hjälp att avlasta dessa under tiden du tränar och återhämtar dig.

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Boka online

%d bloggare gillar detta: