Smärta i handen – Radialtunnelsyndrom – Massage och Osteopati i Göteborg

Har du eller någon bekant lidit av smärta längs med tum-sidan av underarmen, från armbågen och ner? Kanske även med ibland strålande smärta i handen? Läs då gärna vidare!

Radialtunnelsyndrom

Alla våra muskler styrs av nerver, och underarmens muskler är inget undantag. Nerverna är ömtåliga och ger smärta vid relativt lite stimuli, och det är därför nervsmärta kan vara jobbigt att gå med under en längre tid. Radialnerven är en av de tre stora nerverna som kontrollerar musklerna i våra armar. Den går från armhålan på baksidan vid tricepsmuskeln, rundar armbågen och sedan vidare ner på framsidan av underarmen och hela vägen ut till tummen. Ibland kan denna ömtåliga struktur komma i kläm, något som ibland kan orsaka det som kallas radialtunnelsyndrom. Ofta sker inklämningen vid nedre delen av triceps precis ovanför armbågen eller, kanske ännu vanligare, precis nedanför armbågen. Där finns en liten muskel som heter supinator, där radialnerven riskerar att klämmas på sin väg genom underarmen.

Göteborg

Kalmar Osteopati

Nervsmärta

Vanligtvis karaktäriseras nervsmärta av att det “blixtrar” eller “skjuter” smärta bort från området där det kläms, men radialtunnelsyndrom kan vara lite lurigt. Det behöver nämligen inte alltid ge upphov till denna strålande känsla ut i handen, även om det kan förekomma. Ofta kan det kännas som en lite brännande, molande smärta istället.

Smärta i handen - Radialtunnelsyndrom - Massage i Göteborg

Smärta i handen – Radialtunnelsyndrom – Massage i Göteborg

Enkelt test

Även om inget test kan ge ett helt säkert svar så finns det två tester som man snabbt kan göra på sig själv om man misstänker att man har radialtunnelsyndrom. På den onda armen, ta tag om underarmen och försök vrida den utåt så att handflatan pekar upp SAMTIDIGT som du försöker förhindra rörelsen med den andra armen. Ett annat enkelt test är att man sträcker fingrarna med handryggen uppåt, varpå du ska trycka långfingret på den onda handen neråt samtidigt som du försöker hålla emot med fingret. Om något av detta ger smärta på ovansidan av handen och runt tummen, kan det vara tecken på att du har radialtunnelsyndrom.

Behandling

Så vad gör man om man misstänker att man har radialtunnelsyndrom? Om orsaken är att musklerna klämmer åt nerven så finns det en mycket enkel lösning; massage! Genom att reducers spänningen som klämmer åt nerven så kan man jobba bort symptomen från radialtunnelsyndrom, även om det kanske är lite ömt i området när man får massagen. Det är även viktigt att se till så att handleden, armbågen och axeln/skuldran har så bra  funktion som möjligt, för att avlasta de påverkade musklerna. Om inte detta fungerar bör läkare alltid konsulteras då det är bra att se efter så det inte är något annat som skapar symptomen, vilket eventuellt skulle kunna kräva en annan typ av behandling.

För att förhindra denna typ av åkommor kan det vara bra att undvika att använda t.ex. en datormus under långa perioder varje dag, samt försöka minimera repetitiva rörelser med handled och underarm. Kroppen mår som bäst när den får variation!

Vi har tidigare skrivit om problematik i hand och armbåge:

Handsmärta – Karpaltunnelsyndrom
Handsmärta – Artros i tumbasleden 

Smärta i armbågen – Golfarmbåge
Tennisarmbåge / Lateral Epicondylit 
Musarm 
Handsmärta – Artros i handen  
Handsmärta – Fingerledsartros 

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Göteborg

Kalmar Osteopati

%d bloggare gillar detta: