Vitalmetoden – Huvudvärksbehandling i Göteborg

Vitalmetoden Göteborg är en behandlingsmetod genom bland annat massage som bygger på behandling av muskulär huvudvärk. Det innebär att problematik i muskulaturen skapar en refererad smärta till huvudet och att denna går att behandla manuellt. Metoden utvecklades av Anette Petterssen som genom generell behandling av myofasciella triggerpunkter i bröstryggen, axlarna, nacken och halsen fick bra resultat på smärta i huvudet. Hon skapade därefter en rutin och har sedan dess utbildat på Yrkesskolan i Massageterapier i Stockholm och Östersund. I Göteborg är det Jonathan Bengtsson som är utbildad i Vitalmetoden. Vi jobbar inte exklusivt med Vitalmetoden utan den ingår i vår tjänst Manuell terapi. Jonathan specialiserar sig på att jobba med olika former av somatisk huvudvärk genom ett flertal olika behandlingsmetoder.

Vitalmetoden - Huvudvärksbehandling i Göteborg

Vitalmetoden – Huvudvärksbehandling i Göteborg

Boka Online

Hur vet du om just din huvudvärk kommer från nacken? Här några enkla tester som man kan göra själv!
1. Gör det mer ont i huvudet när du rör på nacken?
2. Gör det mer ont i huvudet om du trycker på musklerna och strukturerna längst upp i nacken?
3. Är din huvudvärk ensidig?
4. Känns din huvudvärk spetsig och skarp?
Uppfyller du några eller alla av dessa så finns det en sannolikhet att du har nackrelaterad huvudvärk.

TRIGGERPUNKTSMASSAGE I GÖTEBORG

Enligt vad forskningen visar idag verkar triggerpunkter vara en del av en muskel som befinner sig i spasm – till följd av detta så stryper fibrerna i muskeln sin egen syretillförsel och ett förändrat pH-värde uppstår. Det i sin tur leder till aktivering av nervfibrer i muskulaturen som kallas nociceptorer. Det är de nervfibrerna som leder information till hjärnan som sedan kan uppfattas som smärta. Dessa punkter skapar oftast en djup, irriterande, molande smärta. Ibland är den väldigt diffus och kan sprida sig över stora områden.

Är triggerpunkter farligt? Nej, dina triggerpunkter är inget farligt! De verkar snarare bero på en överbelastning av muskelfibrerna i fråga eller den neurologiska struktur som förser fibrerna eller muskeln i sig.

Vad kan man göra då? Ska man trycka på dem? Det verkar finns olika ”lösningar” på triggerpunkter och en av dessa kan vara att bibehålla ett tryck över smärtområdet tills smärtan avtar (s.k. pressur). En annan kan vara att sätta nålar i punkterna i form av Medicinsk Akupunktur eller Dry Needling.

VAD ÄR EN TRIGGERPUNKT?

Triggerpunkter är dessvärre ett fenomen eller ett syndrom vilket betyder att vi i nuläget inte vet tillräckligt mycket för att säga med klarhet exakt vad det är och inte heller hur de uppstår eller vad som är mest effektivt att göra när du väl har dem. Av egen klinisk erfarenhet och en hel del backning i forskning så här långt så verkar det handla om överbelastning. Det kan betyda att du har tränat en muskel antingen för hårt eller inte tränat tillräckligt. Inte tillräckligt tränade är det vi stöter på mest – personer som utsätter sin kropp för en belastning i det vardagliga livet, på jobbet eller hemma som deras kropp inte är anpassad efter.

Det kan vara allt från monotona rörelser till statiska positioner som kroppen varken är tillräckligt stark eller uthållig för att klara av. Lösningen är i många fall att stärka de muskler som just nu är överbelastade så att de bättre kan handskas med den belastning vi lägger på dem. Har du svåra symptom så som strålande smärta som hämmar dig från att stärka den så kan det absolut vara en god idé att få hjälp att avlasta dessa under tiden du tränar och återhämtar dig.

Boka Online

 

Masseter huvudvärk

Masseter huvudvärk

Sternocleidomastoideus Huvudvärk

Sternocleidomastoideus Huvudvärk

 

Semispinalis Huvudvärk

Semispinalis Huvudvärk

Splenius Huvudvärk

Splenius Huvudvärk

Huvudvärk i pannan

Huvudvärk i pannan
“Sternocleidomastoideus (SCOM) är en muskel på framsidan och sidan av halsen. Den löper från bröstbenet och nyckelbenet och fäster in på det lilla benutskottet mastoideus bakom örat. SCOM ansvarar för att rotera huvudet samt att skjuta huvudet framåt i förhållande till nacken. Det är oftast i det här framskjutna läget som en större belastning än vad muskeln är anpassad för kan uppstå, ibland leder det till formationen av fenomenet triggerpunkter. Dessa kan referera smärta som känns som en tung, molande, värkande och tryckande huvudvärk i pannan, ovanför ögonbrynet och ibland ner på sidan av ansiktet. Huvudvärken kan även erfaras i tinningen, på toppen av huvudet eller över bakhuvudet.”

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk
“Spänningshuvudvärk verkar ha att göra med hur känsligt nervsystemet är för att uppleva smärta. Nivån av substanser så som serotonin och kväveoxid verkar vara förhöjd hos de som lider av spänningshuvudvärk, vilket kan bidra till den ökade känsligheten för smärta. De som har spänningshuvudvärk verkar ha mer muskelaktivitet än de som inte har, och vid palpation så upplevs muskulaturen runt kraniet, nacken och halsen som ”hårdare” och kan dessutom generera smärta upp i huvudet.”

Huvudvärk från nacken

Cervikogen huvudvärk/huvudvärk från nacken
“Huvudvärk från nacken är en väldigt vanlig åkomma som vi kommer återkomma till i en uppsjö av inlägg här på bloggen. Idag kommer vi behandla huvudvärksformen ”cervikogen huvudvärk” som innebär huvudvärk refererat från strukturer i nacken. International Headache Society klassar cervikogen huvudvärk som en sekundär huvudvärk då huvudvärken är ett symptom från en dysfunktion i nackstrukturer och inte en ensam entitet. Olika studier uppskattar antalet drabbade till allt mellan 2,2-14% av alla som lider av huvudvärk.”

Huvudvärksrelaterad problematik

Yrsel
“Yrsel kan bero på många olika faktorer och bör alltid undersökas av allmänvården innan man går vidare med annan undersökning eller behandling. Muskulära spänningar i nacken och axlarna är inte alls ovanligt som orsak till yrsel. Det sker då musklerna kring nacken har viktiga funktioner när det kommer till vår kroppsuppfattning och vart vi befinner oss i rummet. Vid anspänning eller triggerpunkter i muskulaturen så kan den informationen misstolkas av hjärnan vilket gör att vi får en känsla av yrsel eller obalans.”

Tinnitus
“Spänningar i muskulaturen kring käkarna samt kring nacken och halsen kan alla bidra till en ökad intensitet av tinnitusen. Ibland kan nack- eller käkspänningar leda till första gången du överhuvudtaget upplever att du hör din tinnitus. Hur uppstår det då? Den rådande teorin är att det sker ett otroligt högt inflöde av information från nerverna i musklerna när de är spända, all den informationen kommer in i ryggmärgen och ska sedan vidare till hjärnan för att tolkas. På samma ställe i ryggmärgen kommer nerverna från örat och det sker då en överbelastning som leder till att hjärnan tolkar det som att informationen kommer från örat i form av tinnitus.”

Käkproblematik:

Smärta i käken
Klickande/låsning i käkleden
Gnissla tänder/Bruxism
Smärta i tinningen/huvudvärk i tinningen

Nackproblematik:

Stress, ytlig andning och spänd nacke scalenii
Smärta i nackmuskel semispinalis
Smärta i nackmuskel suboccipitalis
Smärta i nackmuskel splenius

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Osteopati och massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Välkommen till JL!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och/eller rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka osteopati eller massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Välkommen!

Boka Online

 

%d bloggare gillar detta: