Massage i Göteborg – JL Behandlingar

Söker du massage i Göteborg? Då bör du definitivt besöka oss!

Massage i Göteborg

Varför? Vi är inte bara massörer utan har flerårig utbildning på universitet inom manuell medicin bakom oss. Detta spelar roll när man får en massage då det är extremt viktigt att den terapeut som behandlar dig känner till vad som kan gå fel med kroppen så att vi förstår när vi inte ska ge dig en massage. Utöver det så är det viktigt att förstå hur kroppen fungerar för att kunna relatera det till vad som är möjligt att åstadkomma med massage.

Jag har knutar i min rygg, det har min massör sagt”. Det är något vi ofta hör och kan försäkra dig om att med största sannolik har du inte knutar i din rygg och om du har det kan det vara en god anledning att uppsöka sjukvård. Vad man förmodligen refererar till när man pratar om “knutar” är antingen hyperton muskulatur eller triggerpunkter.

Vad innebär det då? En hyperton muskelatur är en med högt neurologiskt stimuli, vilket innebär att muskeln allmänt kommer befinna sig i ett mer sammandraget läge. En triggerpunkt är en del av muskulaturens fiber som befinner sig i ett krampliknande tillstånd som ger ett förändrat pH-värde vilket kan leda till smärta. Vi återkommer till mer om triggerpunkter i kommande inlägg.

Boka online

Onlineboka massage i Göteborg

Onlineboka massage i Göteborg

Vanliga missuppfattningar om massage

Ta i ordentligt, det måste göra ont för att det ska fungera”. Det verkar snarare som att raka motsatsen är sant!
I vår hud kommer vi ha en uppsjö av olika s.k receptorer, men vi kan kalla dem sensorer. De kommer känna av stimuli som hjärnan sen kan tolka som värme, kyla, olika former av tryck, vibration och smärta. Det visar sig att vi har sensoriska organ som kallas C-tactile fibers som aktiveras vid mjuka, långsamma strykningar. Dessa aktiverar flera delar av vår hjärna som är kopplade till lugnande och välbefinnande upplevelser. 1

Eller….

Men måste man inte ta i för att få den här stela och spända muskeln att släppa?”. Nej verkligen inte! För det första så verkar det som att stelhet är subjektivt och att det är en ”försvarsmekanism” som gör hjärnan mer medveten om det upplevt stela området, kanske för att du inte rört dig tillräckligt eller blivit utsatt för kyla eller en annan typ av stimuli som din kropp vill göra dig uppmärksam på. Det betyder att vi som massörer inte kan känna din stelhet.

”Men du kan ju känna om mina muskler är spända?” Ja, ibland kan vi känna att det verkar som att en muskel är mer spänd än en annan, men däremot har det visat sig att två eller flera massörer kan hitta olika områden som är spända men som inte korrelerar med varandra. Det betyder inte att muskler inte kan vara spända, men det sker ofta av en anledning – t.ex att du jobbar mer med högerarmen som är den du använder för att sköta musen på jobbet. En spänd muskeln som är smärtsam är oftast en muskel som hade behövt tränas mer för att bättre klara av belastningen i din vardag. Läs mer

Massagens historia

Massage kan spåras tillbaka flera tusen år i mänsklighetens historia. Bland annat användes massage i forna egypten och kina så tidigt som 3000 f kr, alltså hela 5000 år sedan! Det är en oerhört gammal och välanvänd metod att lindra smärta och besvär som utvecklats under lång tid. Även i dagens Japan och Indien utvecklades olika typer av massage tidigt.

Ända sedan dess har massage förekommit i många kulturer. Hippokrates, som i Grekland för länge sedan lade grunden till det som skulle bli vår moderna medicin, ansåg att massage var av yttersta vikt för en läkare att kunna. Även i mellanöstern utvecklades massage under 1000-talet som ett behandlingssätt för läkare att använda på sina patienter, med syfte att mjuka upp stela områden och öka blodcirkulationen. Dessa arabiska skrifter lästes sedan flitigt i Europa under medeltiden. Allt detta ledde så småningom till grundandet av det som vi idag känner igen som massage eller terapeutisk massageterapi.

Massage i Sverige

Dagens massageterapi grundades av svensken Per-Henrik Ling på 1800-talet, då han tagit med sig kunskap om massage från andra länder i Europa med hem till Sverige. Han var även en duktig fäktare, och olika sätt att positionera sig genomsyrade hans utveckling av massage. 1813 grundade han även en stor skola för massage och idrott, som senare skulle döpas om till GIH (Gymnastik och Idrottshögskolan). Idag används denna typ av massage, klassisk svensk massage, på många håll i världen och med goda resultat på allt från stela nackar till ömmande lår. Ett perfekt sätt att bli av med smärta och värk och samtidigt få en stunds avkopplande massage!

Boka online

Massagetekniker

En massör använder sig av flertalet olika tekniker och sätt att massera på. Det finns otaliga former och sätt att arbeta på, vilket gör att en behandling ser olika ut för varje massör. De flesta som är utbildade här i Sverige har lärt sig så kallad Svensk klassisk massage. Denna typ av massage använder sig av ett antal vanliga tekniker:

 • Efflurage – strykningar som används för att sprida ut oljan jämnt över kroppen.
 • Petrissage – knådningar av muskeln för att mjuka upp. Dessa används ofta efter efflurage och är mer generella/avslappnande. Genomförs ofta i muskelns fiberriktning.
 • Friktioner – här arbetar massören tvärs emot muskelns fiberriktning med fingrar eller handloven, ofta i tvärfriktioner eller cirkulerande rörelser. Dessa skapar mer av en stretch i muskeln.
 • Tapotement – snabba, lätta och rytmiska slag med utsidan av handen som skapar djupare vibrationer i kroppen. Kallas ibland även för “hackning”.

Massören

Utöver dessa grundläggande grepp utvecklar massören själv ofta sin egen stil och sina personliga tekniker. Terapeuten jobbar mest med handlovar, armbågar, knogar och – i sparsam mängd – fingertoppar. Förutom rena massagetekniker används även pressur, oftast när det kommer till behandling av triggerpunkter. Massagen kan vara allt från väldigt lätt och ytlig (ofta kallad taktil massage) till mer djupgående massage, men detta beror helt på individ och/eller kroppstyp.

En muskels olika vävnadskvalitéer

 • Myofasciella triggerpunkter
  En myofasciell triggerpunkt hänvisar till ett tillstånd i muskelvävnaden som skapar refererad smärta i ett annat området. T.ex en triggerpunkt i axeln som ger refererad smärta till huvudet i form av huvudvärk. Det är inte fastslaget vad en triggerpunkt är och det finns ett antal olika teorier med varierande stöd. Bland dem är en kemisk förändring i muskelvävnaden, inflammation i nerver och förvrängd känsel i området några.
 • Kontraktur
  En kontraktur innebär en kronisk förkortning i muskulaturen. Denna kan uppstå när muskeln har varit inmobil under en längre period, t.ex vid gipsning eller spastisk neurologisk sjukdom.
 • Stram muskel
  En stram muskel innebär att den upplevs kortare när du försöker stretcha den.
 • Hypertonus
  När en muskel är hyperton så innebär det att den har et ökat motstånd mot tryck. Alltså när du känner på den så upplever du att den är hård eller spänd.
 • Reaktiv muskel
  En reaktiv muskel innebär att muskeln genomför en lättare spasm vid stretch eller när man trycker på den. Det är en reflexmässig anspänning som kan bero på många olika tillstånd.
 • Palpationsöm
  En palpationsöm muskel innebär att det känns smärtsamt att trycka på muskeln. Det kan bero på många olika faktorer men är inte alltid synonymt med skada.

Effekter av massage

Med detta sagt hoppas vi att du fått en lite bättre förståelse av vad vi inte kan åstadkomma med massage – detta betyder dock inte att det är en behandling utan effekt. Massage som genomförs på rätt sätt kan stimulera de delar av hjärnan (som vi nämnde tidigare) som ger oss välbefinnande. Vilket i sin tur kan göra att du känner dig rörligare, rör dig lättare och på så sätt får mindre smärta. Detta då du får bättre cirkulation i och med det nya rörelsemönstret. Det blir en god cirkel kan man säga! Därför kan massage ha en mycket välgörande effekt om den används vid rätt tillfälle och på rätt sätt. Det ska vara en behaglig upplevelse som gör att du känner dig behaglig till mods och kroppsligt efteråt.

Massage i Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och manuell terapeut har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Osteopati och Osteopatisk behandling i Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm. Läs mer om osteopati här.

Välkommen till JL Behandlingar!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en behandling och rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massageidrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, nackmassage, ansiktsmassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Läs vår blogg

Boka online

Välkommen!

%d bloggare gillar detta: