Osteopati och Osteopatisk behandling i Kalmar & Göteborg

Osteopati och osteopatisk behandling är en form av manuell terapi där osteopaten jobbar med kroppen för att reducera stress, smärta, värk och stelhet. En osteopat använder samma tekniker som en Kiropraktor, Naprapat, Fysioterapeut (sjukgymnast) och Manuell terapeut men har oftast ytterligare tekniker att använda sig av. En osteopatisk behandling kan upplevas som mjukare och behagligare – det är en del av den osteopatiska filosofin att tillföra positivt stimuli för att ge kroppen möjligheten att självläka. En osteopat behandlar en uppsjö av olika problem som t.ex ryggskott, huvudvärk, ischias, tennisarmbåge mm.

Göteborg

Kalmar Osteopati

Våra Osteopater

Våra osteopater är utbildade på Skandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg och har en 4-årig Bachelor of Science (Hons) genom Dresden International University och Osteopathie Schule Deutschland. En osteopat läser basmedicin, ortopedmedicin, osteopatiska behandlingsmetoder, idrottsmedicin och rehabilitering. Allt detta för att kunna erbjuda en trygg och säker behandling samt bred kunskap för att kunna interagera med andra professioner och allmänvården.

Osteopati & osteopatisk behandling av Osteopat i Göteborg | JL Behandlingar

Osteopati & osteopatisk behandling av Osteopat i Kalmar & Göteborg | JL Behandlingar

Om osteopati

“Hälsa är mer än frånvaro av sjukdom och inom osteopatin anser vi att hälsa och livskvalité påverkas både av kroppens funktion och vår omgivning och sammanhang. Människan är en helhet där allting samverkar och vår förmåga att hantera situationer och påfrestningar påverkar hur vi mår. Osteopatin har ett hälsofrämjande perspektiv och är, genom att fokusera på kroppens funktion och de faktorer som skapar hälsa, ett komplement till sjukvården.

Osteopati är en form av manuell medicin som innebär att man använder händerna som redskap i diagnos och behandling. Osteopater behandlar inte bara det område som gör ont utan försöker hitta de bakomliggande orsakerna till varför besvären har uppstått. Genom att förbättra funktionen påverkas bl.a cirkulationen, det lymfatiska systemet och nervsystemet så att kroppens självläkning kan fungera optimalt. Behandlingen sker utifrån varje persons individuella förutsättningar för att skapa det bästa möjliga utgångsläget för hälsa och välmående.

Grundfilosofi

Osteopatin vilar på fyra grundprinciper. Alla delar av kroppen fungerar på ett integrerat sätt och är beroende av varandra. Om funktionen i en del påverkas så måste resten av kroppen anpassa sig och kompensera för detta vilket kan leda till stelhet, inflammation, smärta och annan påverkan på hälsan. När kroppen är fri från restriktioner så fungerar kroppens självläkande förmåga som bäst. Grundprinciperna kan sammanfattas som:

  • Människan är en helhet.
  • Kroppen är självreglerande och självläkande.
  • Kroppens struktur och funktion är beroende av varandra på alla nivåer.
  • Rationell behandling baseras på dessa principer.

Vad gör en osteopat?

Osteopater använder en bred repertoar av mjuka manuella tekniker för att förbättra kroppens funktion. Innan behandling är det viktigt att hitta orsaken till besvären och osteopater använder sina händer för att undersöka var i kroppen det finns obalanser och restriktioner. Osteopaten kan också ge råd om träning, kost och andra livstilsfaktorer som påverkar hälsan.

När kan man få hjälp av en osteopat?

Osteopater kan behandla personer i alla åldrar från barn till äldre. Dock är det i Sverige för närvarande inte tillåtet att behandla barn under åtta år. I andra länder är det vanligt att osteopater behandlar även små barn. Osteopatins breda tillämpning och lugna och mjuka metoder lämpar sig väl för såväl barn, vuxna och äldre. Osteopater är tränade att behandla personer med olika typer av besvär. Det kan vara akuta besvär i samband med skador eller långvarig smärta orsakad av arbetsrelaterad stress och överbelastning. Några exempel är: rygg- och nackbesvär, ischias, huvudvärk, migrän, yrsel, andnings- och matsmältningsbesvär, premenstruella smärtor, sträckningar, muskel- och ledvärk, tennisarmbåge, idrottsskador, förslitningsskador och stress”

– Svenska Osteopatförbundet

Göteborg

Kalmar Osteopati

Osteopatisk historia

Osteopatin grundades i USA under 1874 av Andrew Taylor Still som var läkare och kirurg. Han hade under det Amerikanska inbördeskriget och under sin tid med indierna samlat på sin en stor mängd kunskap om vår anatomi och fysiologi. Han ogillade sättet som den allmänna medicinen praktiserades vid den här tidpunkten. Medicinerna och de procedurer som användes ledde oftare till skada och död, än att de hjälpte patienterna. Still upplevde att osteopatisk behandling av det muskuloskeletala systemet gav stor smärtlindring och avhjälpte bekymmer hos sin patienter. Still började så småningom utbilda andra inom osteopati och idag är osteopati en av de störta specialiseringarna inom läkaryrket i USA.

Vad en osteopat behandlar:

En osteopatisk behandling kan användas för en uppsjö av olika problematiker länkade till rörelseapparaten. Här nedan följer några exempel:

Huvudvärk

“Kroppen kommer ha nerver som uppfattar allt från värme, kyla, vibrationer eller olika intensitet av tryck, samt de som uppfattar stimuli som sedan hjärnan tolkar som smärta. När det kommer till nacken så kommer nerven som uppfattar känsel i ansiktet och upp i pannan in på samma ställe i ryggmärgen som nerverna som förser bakhuvudet och nacken med känse – detta kallas för konvergens. Det betyder alltså att när det kommer in väldigt mycket information till ryggmärgen så kan hjärnan ibland ”feltolka” exakt vart smärtan är och placerar den på ett annat ställe som t.ex när smärtan egentligen är i nacken så känner du den i ansiktet. När det kommer till nackrelaterad huvudvärk så gäller även detta nerven som förser och leder information från den stora axelmuskulaturen Trapezius och halsmusklerna Sternocleidomastoideus (de stora musklerna på sidan av halsen).”

Ländryggssmärta

“Ryggskott eller akut lumbago som det också kallas är en samlingsterm för akut påkommen smärta i ländryggen och kan bero på en uppsjö av olika saker. En av de vanligaste orsakerna som vi stöter på är en akut eller kronisk överansträngning av muskulaturen. I den nedre delen av ländryggen har vi ett flertal muskler som ansvarar för både stabilitet och rörelse.”

Sätessmärta

”Kring sätet har vi en uppsjö av muskler, ligament, leder, nerver med mera. Vi träffar klienter med allt från nervinklämningar, triggerpunkter i musklerna, ligamentsskador och nedsatt rörlighet och stelhet. Det är inte alls ovanligt att sätesområdet kan referera smärta båd ner i benet och vidare upp i ryggen.”

Huvudproblematik:

Yrsel
Tinnitus
Huvudvärk i pannan
Smärta i tinningen/huvudvärk i tinningen
Spänningshuvudvärk
Cervikogen huvudvärk/huvudvärk från nacken

Käkproblematik:

Smärta i käken
Klickande/låsning i käkleden
Gnissla tänder/Bruxism

Nackproblematik:

Stress, ytlig andning och spänd nacke scalenii
Smärta i nackmuskel semispinalis
Smärta i nackmuskel suboccipitalis
Smärta i nackmuskel splenius

Axelproblematik:

Artros i axeln
Smärta i axelns muskel deltoideus
Smärta i axelns muskel levator scapula
Smärta i axelns muskel teres major
Smärta i axelns muskulatur subscapularis
Smärta i axelmuskulaturen infraspinatus
Smärta i axelns muskel teres minor
Smärta i axelns muskel supraspinatus
Smärta I Axel/Supraspinatus Tendinopati
Bicepstendinopati

Armbågsproblematik:

Golfarmbåge
Tennisarmbåge
Musarm

Handproblematik:

Artros i tumbasleden

Bröstproblematik:

Smärta i bröstmuskel pectoralis major
Smärta i bröstmuskel pectoralis minor

Bröstryggsproblematik:

Smärta i bröstryggen – Costovertebral dysfunktion eller revbenslåsning
Bröstryggssmärta – Scheuermann’s sjukdom
Smärta mellan skulderbladen

Ländryggssmärta:

Ländryggssmärta – Iliopsoas/höftböjaren
Trötthetskänsla i ländryggen
Ländryggssmärta
Ryggskott med smärta i nedre ländryggen
Ryggskott/Akut Lumbago

Bäcken-/Sätesproblematik:

Bäckensmärta
Piriformis – Smärta i sätet
Smärta i sätets muskel gluteus maximus
Smärta i sätets muskel gluteus medius
Smärta i sätets muskel gluteus minimus

Höft-/Lårproblematik:

Stelhet och smärta i framsida lår
Hamstringstendinopati
Artros i höftleden

Knäproblematik:

Artros i knäleden
Knäsmärta
Hopparknä
Löparknä

Underbensproblematik:

Benhinneinflammation

Fotproblematik:

Hallux valgus
Hälsporre
Plantarfasciit
Fotleds stukning
Hallux Rigidus (Stelhet i stortån)
Mortons Neuron

Osteopati i Kalmar & Göteborg – JL Behandlingar

En massageterapeut och osteopat har fördjupade kunskaper i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. Våra massörer och osteopater behärskar förutom massage, triggerpunktsbehandling och muskeltöjningar oftast ytterligare behandlingstekniker. En terapeut på JL Behandlingar i Göteborg har minst 2 års universitetsutbildning inom människokroppen och behandling av denna. Det gör att vi kan erbjuda en väldigt hög kvalité på våra behandlingar. Våra terapueter är alla certifierade och innehar försäkring.

Osteopatisk behandling i Kalmar & Göteborg!

Välkommen in till oss på JL Behandlingar för en osteopatisk behandling, massage och rehabilitering anpassad efter just dig! Vi jobbar med manuell terapi som används av kiropraktorer, naprapater, fysioterapeuter, osteopater och manuella terapeuter. Du finner oss i Göteborg där våra massörer och manuella terapeuter även erbjuder massage, djupgående massage, idrottsmassage, gravidmassage, käkmassage, fotmassage, energimassage, företagsmassage och manuell terapi. Vi tar emot Benify, Min Friskvård, Actiway och Wellnet. Har du Studentkortet, Mecenat eller är pensionär så har du alltid rabatterad behandling hos oss. Det går bra att köpa presentkort och klippkort direkt online hos oss. Boka massage i Göteborg på Nordic Wellness Exclusive, Lilla bommen hos oss på JL!

Välkommen!

Göteborg

Kalmar Osteopati

%d bloggare gillar detta: